Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Een tandje lager zou wel lekker zijn. Makkelijker. Van twee atheneum naar drie havo, bijvoorbeeld

Marjan heeft een goed gesprek met haar kleinzoon Seth. Over school, kansen, mogelijkheden en onwil.

“Weet je nog wat er met mij gebeurde toen ik van drie atheneum naar vier havo ging?” Oudste tante rijdt. Ik zit naast haar. Kleinzoon Seth is bijna tussen ons in geschoven, zijn lange armen hangen over de autostoelen. Zijn moeder zit achter in de auto. Ze slaapt.

We hebben een goed gesprek. Over school. Over kansen, mogelijkheden en onwil. Over inzet en vastberaden beslissingen. Seth is wel een beetje klaar met die school. Nou ja, een beetje? Helemaal. He-le-maal. Een tandje lager zou wel lekker zijn. Makkelijker. Van twee atheneum naar drie havo, bijvoorbeeld. Dan kan hij nu stoppen met leren en gaat hij toch een jaar verder. Maar ja, diezelfde truc haalde zijn tante ooit uit. En natuurlijk weet ik nog precies wat er toen gebeurde.

“Ze bleef zitten in vier havo,” zeg ik met een stem waarmee ik zo auditie kan doen voor Het Spookslot in de Efteling. Als dat er nog was.

Bouwvakker

Tante vertelt hoe belangrijk het is om zo hoog mogelijk in te zetten. Zeker als je dat kunt! En hij kan het. Hij snapt alleen niet waarom dat zo belangrijk is.

“Hoe hoger je nu eindigt, hoe meer mogelijkheden je straks hebt om uit te kiezen,” zegt tante. Ze heeft er handige voorbeelden bij en ik begeleid de peptalk door ijverig te knikken.

“Papa zegt dat ik ook bouwvakker kan worden. Daar is een enorm gebrek aan en het verdient fantastisch,” zegt hij.

“Daarin heeft papa gelijk,” zeg ik. “Ik heb je alleen vaak zien knutselen bij ons aan tafel en ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit in een huis zou willen wonen dat jij hebt gebouwd.” Iedereen lacht. Behalve zijn mama. Die slaapt.

Schema

Ik heb een sterk punt. Hij geeft toe: hij is niet handig. Zeg maar onhandig. Seth zal nooit een brug bouwen. Maar hij kan wel precies uitrekenen hoe die brug in elkaar moet zitten. Architect dus. Of bouwkundige.

“Die verdienen ook leuk,” zegt tante. We wisselen wijsheden, bespreken mogelijkheden, bijvoorbeeld een schema om de proefwerkweek voor te bereiden en wat extra training, waarmee ik best wil helpen en dan gooi ik het op een ander onderwerp. Zijn sport. Hoe is het daarmee? Kijken of hij hapt. En ja. Hij hapt. Hij zegt: “Ik zou het toch nog even over school willen hebben. Over dat schema. Misschien moeten we daar maar een afspraak voor maken.” We hebben hem!

Zijn moeder op de achterbank doet één oog open en zegt: “Je oma heeft haar agenda in haar telefoon. Jullie kunnen meteen afspreken.” Daarna laat ze haar ooglid weer zakken en tukt verder.

Timing is alles. Seth is na de zomervakantie begonnen aan drie atheneum.

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden