null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Die arme kinderen moeten uit een enorm genderspectrum kiezen. Of ze worden genderfluïde

Hoe verruimend het ook lijkt, dat gender tegenwoordig niet meer per se vaststaat, Marjan vindt al die genderneutrale voornaamwoorden maar verwarrend.

“Ik denk dat hen zo de auto in kan. Ik heb hen net een schone luier gegeven.” Schoonzoon komt kleinkind ophalen. Ik mag schoonzoon schoonzoon noemen, maar dat heb ik wel even gecontroleerd. Hij zei dat hij zijn gender had omarmd en dat hij blij was dat mijn dochter ook een duidelijke keus had ­gemaakt. Dat lucht op. Want ik vind dat genderneutrale voornaamwoord ‘hen’ verwarrend. In mijn taalsysteem is ‘hen’ meervoud. Maar lastiger is de vraag: wanneer gebruik je hen? Wanneer je vermoedt dat iemand het op prijs stelt? Of voor de zekerheid altijd? Ik vind het een ingewikkelde tijd.”

Reactie vol walging

Met de grote kleinkinderen kan ik het onderwerp ‘gender’ gewoon bespreken. Niet dat ze daar prijs op stellen. Als je tien bent of veertien, heb je het daar liever niet over. Het lijkt heel verruimend dat al die keuzes open liggen, maar dat is het voor die arme kinderen natuurlijk helemaal niet. Naast het feit dat ze moeten nadenken of ze later ruimtevaarder willen worden of ­tulpenkweker, moeten ze nu ook nog eens uit een enorm genderspectrum kiezen. Of ze worden fluïde. Dan glijd je zo’n beetje op die schaal heen en weer. Ik zou het wel weten. Voorlopig krijg ik van de grote kleinkinderen maar één reactie als ik erover begin. En dat is, uitgesproken vol walging: “Ooooomaaaaaaa!!!” Dan houden we er lekker over op.

Sterk, stoer en slim

“Met de kleine kleinkinderen ligt het complexer. Volgens een onderzoek vinden kleine meisjes van vijf jaar zichzelf nog net zo sterk en stoer en slim als jongens. Als ze zeven jaar zijn, is dat al over: ze vinden jongens ineens beter, sterker, slimmer. Hoe dat kan? Waarschijnlijk doen wij toch iets fout. Dus die genderneutrale insteek op basisscholen juich ik enorm toe. En het is ook een goed idee om het eerste nijntjeboekje uit de handel te halen: daarin gaat vader Pluis met een aktetas naar zijn werk en wat doet moeder Pluis? Zij veegt de mat. De moeder van het kleinkind van een jaar oud dat uiterlijk kenmerken heeft van een meisje, maar je weet niet hoe zij dat vanbinnen voelt, heeft voor de zekerheid dat nijntjeboekje bij het oud papier gedaan.”

Gefascineerd door de piemel

Het kleinkind van twee jaar oud heeft een piemel. Dat mag je gewoon zeggen: de directeur van de eerste Nederlandse genderneutrale basisschool ­benoemt dat ook zo. “Kinderen met een piemel kunnen gewoon zittend plassen,” zei zij bij het genderneutrale toilet. Dat is zeker waar, alleen lukt dat ons kleinkind vooralsnog alleen met een luier om. Als die luier af is, is hij wel erg gefascineerd door die piemel. Maar in welke richting die fascinatie zich ontwikkelt, laat zich voorlopig raden.

Nee, dan mijn jeugd! Ik was gewoon een meisje dat wachtte tot de Prins op het Witte Paard zou langskomen met wie ze nog lang en gelukkig zou leven. Nou ja, dat was welbeschouwd dus ook ontzettend tobben.

null Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden