null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

De verzakking van mijn tepels schat ik op een centimer of tien. Minder erg dan mijn huis van 140 jaar oud

Terwijl Marjan zich door de hitte sleept in slechts een nachtponnetje en een slip raakt ze gefascineerd door tepels. Die van haarzelf én het fenomeen tepels in het algemeen.

Het is heet. Genadeloos heet. Ik sjok zo’n beetje door het huis in een dun kort nachtponnetje met spaghettibandjes. En een slip. Als ik een spiegel passeer, bedenk ik dat het een behoorlijk treurige vertoning is.

Gemeenschappelijk belang

Ik weet wat alles oplost. Dat noemen ze een bh. En dan ook nog eentje met softshell cups. Want, zo sprak de mevrouw van de bh-winkel: ‘Dan zie je de tepels niet.’ Ze drukte dat prachtig neutraal uit. ‘De tepels’. Als ze had gezegd: ‘Dan zie je uw tepels niet,’ had ik waarschijnlijk meteen gedacht: hoezo? Wat is daar mis mee dan? Met mijn tepels? Maar nu leek het meer een gemeenschappelijk belang van alle mensen bij wie de tepels in het oog zouden kunnen springen: bedek dat met een softshell cup en voorbij zijn je zorgen.

Elastieken harnas

Het is te heet voor een softshell cup. En voor dat hele elastieken harnas dat die cups op zijn plaats moet houden. Als in: op de plek waar dertig jaar geleden mijn tepels nog van nature zaten. En dat is dus hoger dan nu.
Het zakt. De totale verzakking schat ik op een centimeter of tien. Dat is minder erg dan mijn huis, maar dat is dan ook 140 jaar oud. En minder erg dan de oude buurvrouw uit mijn jeugd, die compleet kromtrok. Mijn moeder zei ooit: ‘Ze groeit alvast de grond in. Dat scheelt een hoop graafwerk, straks.’ Mijn moeder had een bloedhekel aan die buurvrouw, omdat die me ooit haar huis in had gelokt en uit haar bijbel het boek Openbaringen was gaan voorlezen. Dat is behoorlijk schokkend voor een kind van tien. Ik kon er nachten niet van slapen. Maar uiteindelijk zakte dat trauma weg en dat niet alleen: mijn vel zakte mee. En alles wat daarin kan meezakken ook. Inclusief tepels. Gelukkig sta ik in tegenstelling tot die oude buurvrouw nog goed rechtop. Maar ja, dan vallen die tepels natuurlijk ook meer op.

Inspectie voor de spiegel

Tijdens een langdurige inspectie voor de spiegel, ook omdat het wel prettig is om heel lang stil te staan met die hitte, bedenk ik wat een wonderlijk fenomeen het eigenlijk is dat tepels niet zichtbaar mogen zijn. Ik weet nog dat ik ze afplakte met leukoplast, toen ik veel en veel jonger was en nog blote jurken kon dragen naar feestjes. En dat allemaal zonder softshell-constructie, omdat alles van nature nog keurig op zijn plek zat. Maar die tepels moesten dan wel uit het zicht. Dus plakte ik ze plat. Waarom was dat? We hebben toch allemaal tepels? Zelfs mannen hebben tepels! Ik begin een obsessie te krijgen voor het woord tepel. En krijg ontzettend zin in het oprichten van een stichting tot bevordering van het bevrijden van de tepel.

“Liefie!” Jan roept vanuit de tuin. “De buren zijn er. Er is koffie en gezamenlijk zeuren over de hitte. Kom je?”
Ja. Ik kom. Even een bh omdoen.

null Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden