Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

De kleine Lotte Lina krijgt een opdracht mee van haar mama. Ze is geboren om een legende te worden

Wat geef je je kind mee? Marjan twijfelt of het advies dat ze ooit in haar dochters poesiealbum schreef wel het goede was.

‘Je speelde onder tafel, wat was de wereld groot...’ Dat schreef ik in het poesiealbum van een dochter. Het versje kwam uit een Boekenweek­geschenk. Ik kan het boekje niet meer vinden, dus ik denk dat ik het ooit weggaf aan een verzamelaar. Het eindigde met: ‘Blijf onder tafel passen, mag zo je leven zijn.’ En dan natuurlijk daaronder: ‘Je mama’.

De laatste tijd loop ik te kauwen op dat zinnetje ‘Blijf onder tafel passen’. Want een oud-leerling appte me: ‘Hé juf! Geef me ff je adres?!’ Ze stuurde me een geboortekaartje. Lotte Lina. En boven die prachtige naam: ‘Born to be a Legend’.

Opdracht van mama

De kleine Lotte Lina krijgt een opdracht mee van haar mama. Ze is geboren om een legende te worden. Ze blijft in de herinnering van mensen, zelfs als ze er niet meer is. Ik brei een katoenen blaadje voor haar met een lange steel die ik vastknoop aan een speen. Lief klein geboortecadeautje. Als ik het naast haar ronde koppie leg, fluister ik: “Born to be a legend. Dat is me wat.” Een wimpertje trilt. Lotte Lina slaapt.

‘Blijf onder tafel passen’. Wat heb ik aan mijn dochter meegegeven? Wat een beperking! Had ik haar ook niet moeten vertellen dat ze was geboren om grootse dingen te verrichten? Of is er misschien een combinatie te bedenken tussen die twee? Dat je uiteindelijk altijd onder tafel moet blijven passen als het nodig is, maar ook naar voren mag stappen om iets op te eisen waar je recht op hebt? En dat je jezelf bijtijds laat zien, zodat je niet onopgemerkt blijft? Want je hoeft natuurlijk niet onder die tafel te blijven. Je moet eronder blijven passen. Omdat je daar een aardiger mens van wordt. Met een groot hart en een open blik. Dan mag je daardoor of daarnaast nog best uitgroeien tot een legende. Vooral als je dat zelf graag wilt.

Nu al een legende

“Vond je het kaartje mooi?” vraagt de mama van Lotte Lina.
“Ja! Nu al een legende, nou, ik ga haar zeker in de gaten houden!” lach ik. De mama lacht mee. “Het is een liedje van Heartbreaka en Ryan Anthony. Luister maar.” De kamer vult zich met geluid. In mijn hoofd vertaal ik het als ‘sportschoolmuziek’; lekker om op te bewegen. Hiphop, rap, dat werk.
“Weet je, ik had bedacht: wij kunnen de wereld samen aan, Lotte Lina en ik,” zegt ze ernstig. “Huis, baan en Lotte Lina. Wij gaan geschiedenis schrijven. Onze eigen geschiedenis. Onze legende.”

Op de terugweg bel ik de dochter. “Weet je nog wat ik ooit in jouw poesiealbum schreef? ‘Blijf onder tafel passen’? Ik wil daar toch een correctie op aanbrengen.”
“Een tafel? Ma! Waar heb je het over?”
“Lang verhaal. Word maar een legende.”

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden