Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Daar staat Guus. Zijn poten op de damwand, zijn kop schuin naar boven uitgestrekt tot boven het water, zijn bek wijd open

Marjan is wel gewend aan de nodige dierengeluiden om haar heen. Maar het geloei van een koe, zo dichtbij, dat is nieuw voor haar.

“Moet je horen,” zegt Jan. We zitten aan de tuintafel en om ons heen hoor je van alles: eenden, schapen, paarden, waterhoentjes, futen, rietzangers en de haan van de buren, die ze bij wijze van foute grap Adolf hebben genoemd, omdat hij een Bielefelder is. Dat is een Duits kippenras. De buurvrouw is zelf van Duitse origine en verzette zich aanvankelijk ernstig tegen de wrange grap. Het hielp niet. Het was Adolf en het bleef Adolf. Toen mijn neef ooit op bezoek was aan onze tuintafel, verschrikt informeerde naar de hard kraaiende haan en van de grap hoorde, zei hij meteen: “Nou, het is wel te horen dat hij behoefte heeft aan meer Lebensraum.” We blijven dus foute grappen maken over die haan. Alle kippen heten trouwens Traudl. Maar die hoor je zelden. En nu hoor ik een heel ander geluid.

Het geluid van Guus

“Ik hoor een koe!”
Dat is apart. Natuurlijk zijn hier koeien zat, maar die staan stukken verderop. Ik heb ze in de tuin nooit horen loeien.
Jan schudt zijn hoofd.
“Dat is geen koe. Dat is Guus.”
“Guus? Serieus?” Guus is de bordercollie van de andere buren. Superlief beest.
“Kijk maar,” zegt Jan. Hij is opgestaan en naar de waterkant gelopen. Vanaf daar kun je de tuin van de buren zien. Daar staat Guus. Zijn poten op de damwand, zijn kop schuin naar boven uitgestrekt tot boven het water, zijn bek wijd open: ‘Hoeoeoeoeoe! Hoeoeoeoe!’

Wachten op de opname-app

“Allemachtig,” zeg ik. “Dat geloven de buren nooit!” Dat denkt Jan ook. Want nooit eerder heeft Guus geloeid. En de buren zijn er vast niet, want die hadden bij de eerste loei al tegen Guus gezegd dat hij zich niet zo mal moest aanstellen en dan was het nooit tot dit concert gekomen.
“Ik ga het opnemen,” zeg ik. Ik loop zo dicht mogelijk naar de loeiende Guus, pak mijn telefoon en zie dat ik de opname-app niet meer heb. Verdorie. Verwijderd toen ik die voorlopig niet nodig dacht te hebben. Dus down­loaden. Wachten. Wat duurt dat lang als je buurhond staat te loeien!
“Heb je hem?” roept Jan.
“Nee! Ik ben een opname-app aan het downloaden!”

Midden in een gekkenhuis

‘Hoeoeoeoeoeoe! Hoeoeoeoeoeoe!’ huilt Guus onverstoorbaar door.
‘Kuuuuukelekuuuuu!’ kraait Adolf.
“Eigenlijk zitten we hier in een gekkenhuis,” verzucht ik tegen Jan.
Dan blaft Jannes. De andere bordercollie van de buren. Kort en blij. Marie, onze labrador, doet even mee. De buren zijn thuis. Guus stopt met loeien. En mijn app meldt: ‘Tap the button to start recording...’

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden