Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Columnisten zeggen hoe ze over andere mensen denken, dat is toch wat ze doen?

De buurman van Marjan heeft nog wel wat onderwerpsuggesties voor haar column.

“Jij hoeft tegenwoordig niet te zoeken naar onderwerpen voor je column!” roept buurman. Ik stap van mijn fiets en zeg: “Vertel!” Hij stopt met schoffelen. Er komt een hele riedel onderwerpen die ik zou kunnen behandelen. “Want bij Margriet zijn ze toch ook woke?” vermoedt buurman. “In hoge mate,” knik ik.

Maar eigenlijk vind ik zijn rijtje onderwerpen niks. Goed voor een regeltje, als tussenstukje. Dat zeg ik tegen de buurman. Ik probeer het ook uit te leggen, maar ik voel wel dat hij niet zit te wachten op argumenten. Hij wil gewoon weten hoe ik over bepaalde mensen denk. Want dat doen columnisten toch? Die zeggen wat ze denken van andere mensen. Bekende mensen. Hij spuit een reeks namen: Johnny de Mol, Glennis Grace, Marco Borsato, Yvonne Coldeweijer en nog veel, veel meer. Ik schrijf vast ook over die mensen. Toch? Vooral over die ene man!
“Wie?”
“Johan Derksen!”

Heisa

Och hemel. Daar denk ik ook al niks van. Natuurlijk keek ik naar de herhaling van die ene gedenkwaardige biecht over een uitstapje met twee vrouwen en de keeper van Veendam. En naar alle heisa die er toen ontstond. Ik verbaas me er altijd weer over dat er zo veel wordt gezegd over mensen die niet aan die talkshowtafels zitten. Zodat de heisa maar door en door en doorgaat. Om aan dat soort ongein bij te dragen door daar in mijn columns iets over te zeggen? Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt.

Heleen van Royen

“Wat vind je nou van zo’n man?” dringt buurman aan.
“Ik vond dat statement van Heleen van Royen de moeite waard. Dat fragment lieten ze zien bij VI,” zeg ik. Heleen zat in een talkshow met nog een paar vrouwen aan tafel, zodat iemand bij VI het meteen weglachte met: “Wat een kippenhok.” Maar wat Heleen zei, vond ik oprecht belangrijk. Ze zei: ‘Dat het OM nu een onderzoek gaat instellen en getuigen oproept, vind ik een klap in het gezicht van alle vrouwen die wél aangifte hebben gedaan en al heel lang zitten te wachten op de behandeling van hun zaak. Échte zedenzaken, échte vrouwen die écht aangifte hebben gedaan en geen kroegborrelpraat van vijftig jaar geleden. OM, ga je met de zaken van nú bezighouden met de vrouwen die nú daarop zitten te wachten.’

Woke

“O,” zegt de buurman. “Tja.” Hij kijkt naar zijn erf en zegt: “Ik schoffel nog maar eens een uurtje door.”
“Elke dag een uurtje. Dat werkt het best,” zeg ik snel. Hij lacht en zwaait me na.

Bij het ondergelopen weiland kijk ik naar de meerkoeten die op een polleneilandje nestelen. Er zijn drie jongen met oranjerode koppies. Dan fiets ik weer naar huis. Meerkoetenbaby’s. Als je daarvan kunt genieten, ben je echt woke.

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden