Header Marjan Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Beste meneer Biden, van harte gecondoleerd met de school-shooting in Texas’

De schietpartij op een school in de Verenigde Staten houdt ons allemaal bezig. Ook Marjan ligt er wakker van.

Beste meneer Biden, dear Mister President, mag ik Joe zeggen?

Van harte gecondoleerd met de school-shooting in Texas. Dat klinkt cynisch, maar zo is het niet bedoeld. Als ik er al wakker van lag, deed u vast en zeker helemaal geen oog dicht. En presidenten slapen toch al niet veel, begreep ik. En nu dit. Negentien kinderen dood en twee volwassenen. En nog zoveel gewonden. Op die school gaven ze les aan kinderen van acht tot tien jaar oud. Las u dat ook? Dat snijdt toch dwars door je hart.

Uvalde. Ik had nog nooit van die plaats gehoord. U misschien ook niet eens. De VS is een groot land. En ineens staat zo’n plek door zoiets afschuwelijks op de kaart. Ik las dat u ging bidden. En een oproep had gedaan aan alle Amerikanen om een statement te maken tegen dat wapenbezit bij jullie. Dat ligt politiek lastig. Dat weet ik. Misschien kan ik iets toevoegen. Een soort tussenoplossing.

Knul met een mes

Want weet u, ooit gaf ik les op een vmbo in Amsterdam. Op een dag rende er een leerling door de gang langs mijn lokaal. “Hij heeft een mes!” schreeuwde iemand. Ik moest me voor de klasdeur gooien om te voorkomen dat mijn leerlingen achter die knul aanstormden. Ik denk trouwens niet dat ze dat wilden om ellende te voorkomen. Eerder sensatiezucht, nieuwsgierigheid en de kans een beetje mee te knokken in het geval er een interessante massale vechtpartij zou uitbreken. Ik zag Dennis, leraar ‘brood en banket’, achter die jongen aanrennen. Koksmessen worden in zulke praktijklokalen strak gemonitord; binnen de kortste keren hing het mes weer op de plek waar het hoorde en zat de leerling bij de directeur.

‘Onaffe’ hersens

Onze leerlingen waren tussen de twaalf en zeventien jaar oud. Pubers. De jongen met het mes was er ook eentje. Pubers doen soms griezelige dingen. Uit frustratie, ongecontroleerde woede, diepe wanhoop. Ze snijden soms iets kapot wat niet meer te herstellen valt. Om iemand pijn te doen. Ze roepen iets onvoorstelbaar kwetsends naar iemand die juist heel veel voor ze betekent. Ze halen uit naar iemand zonder erbij na te denken wat het gevolg kan zijn. Hun hersens zijn niet af. Die groei heeft tijd nodig en veel liefde. En wat nu als zo’n puber achttien wordt in de Verenigde Staten? Waar hij op die leeftijd een wapen mag kopen? En wat nu als die liefde al zijn hele puberteit ontbrak? Misschien wel zijn hele leven? Waardoor woede en frustratie zich ophoopten? En hij alleen maar blinde wanhoop voelde?

Tussenoplossing

Salvador Ramos kocht voor zijn achttiende verjaardag een pistool en een geweer. De rest is geschiedenis. Hij had een skateboard moeten kopen, Joe. Of een spelcomputer. Nu is hij dood. En niet alleen hij. Al die kinderen, die leerkrachten en zelfs zijn grootmoeder, begreep ik. Hoe intriest is dat.

Het is natuurlijk politiek een heel gedoe bij jullie. Ik kan me voorstellen dat u er wel eens moedeloos van wordt. Vandaar deze tussenoplossing. Als u nu eens iedere Amerikaan ervan overtuigt dat alleen mensen die letterlijk oud en wijs genoeg zijn een wapen mogen aanschaffen? Dat zou zo veel uitmaken. En oud en wijs, dat is vér na de puberteit dus. Zo ver mogelijk, wat mij betreft.

Liefs van mij, Joe. En veel kracht.

Marjan

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Marjan Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden