boven headers Gofeed columnisten Marjan Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Als ik ga, gaan jullie van me erven,’ zeg ik, om de bedrukte stemming in de auto een beetje te verlichten

Marjan krijgt van haar kleinkinderen op de achterbank serieuze vragen over de dood. En geeft ze alvast een paar tips voor als het zover is.

“Oma, ben jij bang voor de dood?”

Dat soort vragen stellen kleinkinderen graag in de auto. Dat is de ideale plek. Je hoeft dan immers die oma, die toch eigenlijk zo’n beetje op de drempel staat te balanceren van het tijdige naar het eeuwige, niet in haar ogen te kijken.

Griezelig

“Nou, nee,” zeg ik. “Ik denk niet dat het griezelig is. Ik denk dat de periode dat je dood bent net zoiets is als de periode dat je nog niet was geboren. En eerlijk gezegd, ik herinner me daar niks van. Dus het lijkt me wel prima.”

Dat is een antwoord waar ze op moeten kauwen. Dus ik wacht even voordat ik eraan toevoeg: “Ik ben er alleen nog lang niet aan toe!”

Wat ik nog allemaal wil

Dat snappen ze. Ze zijn het gloeiend met me eens dat het afschuwelijk moet zijn als je nog heel jong al weet dat je niet lang meer te leven hebt. Dat ik op mijn leeftijd nog kan bedenken dat ik nog minstens drie babydekentjes moet breien, dat ik nog een heleboel boeken moet lezen, dat ik nog een paar lekkere series wil netflixen en dat ik nog graag wat wil schrijven waar mensen zich in kunnen herkennen en om kunnen lachen, is tot daaraan toe. Maar dat rijtje is een stuk langer als je jong bent. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, die je zo graag wilt zien opgroeien. Of als je nog voor de eerste keer van je leven heel erg verliefd wilt worden en wilt zoenen bij een prachtige zonsondergang op een tropisch strand. Of als je... Vul maar in. De achterbank doet dappere pogingen. Seth wil straaljagerpiloot worden. Sofie wil zó veel, dat ze ervan begint te stotteren.

Ik luister naar ze en bedenk dat ik vaak boven overlijdensadvertenties lees: ‘Zacht en kalm is van ons heengegaan...’ Bij mij mag er voorlopig nog boven: ‘Zij ging onder protest’. Maar wie weet verandert dat ooit, als ik oud ben. Echt oud. Nog veel ouder dan nu.

Hartstikke ruk

“Als ik ga, gaan jullie van me erven. Dat is dan weer iets om je op te verheugen,” bedenk ik, om de bedrukte stemming in de auto toch een beetje te verlichten. “Je krijgt zelfs iets extra’s als je een toespraak houdt. Een korte toespraak. Dan zeg je: ‘Mijn oma beloofde me een extra deel in de erfenis als ik hier zou zeggen: ‘Mijn oma is dood en dat vind ik hartstikke ruk!’”

“Dat doe ik wel!” biedt Sofie meteen aan.

“Ik ook,” zegt Seth bloedserieus.

“Jullie kunnen het ook samen doen. Dan maken jullie er een rijtje van. Ruk, waardeloos, flink balen, vul maar aan,” opper ik.

“Moeten we dan delen?” vraagt Sofie.

“Ja, dat wel.”

Op de achterbank starten de eerste schermutselingen over mijn nalatenschap. Het is te hopen dat ik lang genoeg leef om alles zelf op te maken.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Marjan Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden