Zweten Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Zweten door de warmte: waarom schamen we ons daar zo voor?

Maken jouw zweetklieren op dit moment ook overuren met het warme weer? Dat is helemaal niet zo gek. Sterker nog: zweten is heel normaal. Het is een natuurlijk proces om je lichaamstemperatuur te regelen. Toch schamen veel mensen zich als ze zweten, maar waarom?

We zochten het voor je uit.

Zweten door de warmte

Tijdens de warme zomermaanden is het helemaal niet gek dat we zweten. Wanneer je het warm hebt en je lichaamstemperatuur tot boven de 37 graden uit dreigt te stijgen, geeft de hypothalamus, een gedeelte van het brein dat zorgt voor een stabiele lichaamstemperatuur, een seintje aan je lichaam om te gaan zweten. De zweetklieren produceren dan extra veel vocht, waardoor het lichaam afkoelt.

Ondanks het feit dat zweten over het algemeen dus een natuurlijk proces is, vertelt dermatoloog Mandy Prins aan RTL Nieuws dat ze het aantal patiënten op de zweetpoli van het Máxima MC in Eindhoven deze zomer ziet toenemen. Het zijn over het algemeen mensen die in de winter al vrij veel zweten, en een behandeling willen voor de warme zomermaanden.

Schaamte en onzekerheid

“Ik zie veel schaamte bij die mensen. We associëren zweet toch met onzekerheid, zenuwachtig zijn of jezelf niet goed verzorgen. En vaak komt er ook een vervelend geurtje bij kijken,” legt Prins uit. “Ik zie mensen na hun behandeling veel zelfverzekerder in hun schoenen staan. Sociaal en psychisch doet het echt iets met je, als je veel zweet.”

De een zweet meer dan de ander

Ook de mensen die normaal gesproken niet veel zweten, zullen de afgelopen dagen te maken hebben gehad met dagen en nachten waarbij ze veel hebben gezweet. Volgens Prins is het juist belangrijk dat je op zulke warme dagen extra zweet. “Het is dé manier waarop je lijf niet oververhit raakt. Je zweet om je lichaamstemperatuur op niveau te houden.”

In hoeverre je zweet kan per persoon verschillen, legt Prins uit. Dit is volgens haar dan ook grotendeels genetisch bepaald. “Vanaf de puberteit uit zich dat. Als je als puber veel zweet, dan weet je dat de kans groot is dat dat de rest van je leven ook zo zal zijn.”

Hyperhidrosis

Zweten is dus een natuurlijk proces en kan in principe geen kwaad. Toch kan er in sommige gevallen wel sprake zijn van hyperhidrosis, oftewel overmatig zweten. Hierbij is er geen bepaalde hoeveelheid zweet waardoor we spreken van overmatig transpireren. Hoe je dan weet of je hier mee te maken hebt? We spreken van overmatig zweten wanneer een transpiratie echt hinderlijk is in het dagelijks leven, door de hoeveelheid vocht of een zweetgeur die niet te voorkomen is. Denk bijvoorbeeld aan iemand die geen hand durft te geven door zweethanden, niet kan sporten door extreem veel zweten, zich meerdere keren per dag moet omkleden of zelfs niet meer naar buiten durft door het transpireren.

Daarnaast kunnen soms gezondheidsproblemen ontstaan die het gevolg zijn van hyperhidrosis, waarna de diagnose gesteld wordt. Bijvoorbeeld schimmelinfecties, eczeem, wratten of rimpeling van de huid. Ongeveer 2,5 procent van de samenleving heeft last van hyperhidrosis. Denk je dat je last hebt van hyperhidrosis? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.

Bron | RTL Nieuws

Sanne van De WeteringGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden