Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wat betekent het als je na het zwemmen bultjes krijgt?

wat-betekent-het-als-je-na-het-zwemmen-bultjes-krijgt.jpg

Heb jij na het zwemmen in zoet water plotseling last van jeukende, rode bultjes op je huid? Dan is de kans groot dat je last hebt van zwemmersjeuk. Maar wat is zwemmersjeuk precies en wat kun je er tegen doen?

Wij leggen het je hier uit.

Hoe ontstaat zwemmersjeuk en wat is het?

In de zomer krijgen huisartsen vaak veel meldingen van mensen die zwemmersjeuk hebben opgelopen. Dit heeft te maken met het feit dat mensen met het warme weer vaak in recreatieplassen gaan zwemmen. In het zoete water van deze plassen leven larven van platworm. Deze larven kunnen zich tijdens het zwemmen gaan nestelen onder je huid. Meestal merk je dit doordat je na zo’n tien tot dertig minuten last krijgt van jeuk. Dit gaat meestal ook weer na een half uur weg. Naast jeuk kun je ook last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, braken en koorts.

Lees ook: Plots jeukende vlekken? Zo herken je netelroos (en dit helpt ertegen)

Moet je de dokter bellen?

Op de plek van de bultjes kunnen een paar weken later opnieuw rode bultjes ontstaan. Dit is een reactie op het doodgaan van de larven. Hoewel dit meestal vanzelf weer over gaat, kan het wel zo zijn dat je er de tweede keer veel meer last van hebt. De jeuk is dan erger en de bultjes kunnen groter zijn. Gelukkig gaat de besmetting vanzelf weer over. Je hoeft dan ook niet de dokter te bellen. Let er wel op dat je absoluut niet krabt aan de bultjes, dit kan namelijk leiden tot een huidontsteking.

Wat helpt tegen de jeuk?

Is de jeuk echt ondraaglijk? Gebruik dan wat mentholpoeder of-gel of zalfjes die bijvoorbeeld ook helpen tegen muggen- en kwallenjeuk. Dit verlicht vaak het jeukende gevoel, waardoor je ook niet het risico loopt dat je de bultjes openkrabbelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Avrotros
Beeld | iStock

Ook interessant