Lifestyle

Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

kun-je-een-zuurstoftekort-krijgen-door-het-dragen-van-een-mondkapje.jpg

Nu we het dringende advies hebben gekregen om in alle openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen, kun je er eigenlijk niet meer omheen. Toch zijn er nog steeds veel mensen die liever geen mondkapje opzetten omdat ze het er benauwd van krijgen en bang zijn voor een zuurstoftekort. Maar is dit wel echt mogelijk?

Wij leggen het je hier uit.

Zuurstoftekort of CO2-vergiftiging

Laten we vooropstellen dat het dragen van een mondkapje gewoon niet heel comfortabel is. Zeker als je het kapje langere tijd moet dragen of bijvoorbeeld in een warme ruimte bent, dan kan het al snel benauwd aanvoelen. Als je je mondkapje echter op de juiste manier draagt, dan kan het niet leiden tot een zuurstoftekort. Ook CO2-vergiftiging kan niet ontstaan door het dragen van de mondkapjes die het RIVM ons aanraadt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie uitgebreid onderzocht.

Niet-medische mondkapjes zijn luchtdoorlatend en sluiten onvoldoende af om zuurstof tegen te houden of CO2 binnen te houden. Daardoor kunnen ze er dus niet voor zorgen dat je een zuurstoftekort krijgt of er andere gezondheidsproblemen ontstaan. Wanneer je een benauwd gevoel krijgt van een mondkapje, heeft dat dus een andere reden.

Lees ook: Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt

Benauwd gevoel voorkomen

Dat benauwde gevoel ontstaat dan niet door een tekort aan zuurstof of juist te veel CO2, maar doordat je zelf op een andere manier gaat ademhalen. Daarom is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten: het is vooral belangrijk dat je op de juiste manier uitademt, om hyperventileren te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je een mondkapje draagt van een dunne, maar dichte stof. Zo bescherm je jezelf én anderen wel, zonder dat benauwde gevoel. De papieren mondkapjes geven volgens veel mensen het minst een benauwd gevoel.

Het Longfonds raadt daarnaast aan om te zorgen dat je niet gehaast bent wanneer je op reis bent met het OV of een winkel of andere publieke binnenruimte binnenloopt. Wanneer je al buiten adem bent voor je het mondkapje opzet, kan het moeilijker zijn je adem weer tot rust te brengen. Ook kun je eventueel thuis oefenen met het mondkapje, zodat je aan het gevoel gewend raakt.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Gezondheidsnet, Longfonds, Rijksoverheid
Beeld | iStock

Ook interessant