Foto van een hooimadam Beeld Saskia Leeuwenhart
Beeld Saskia Leeuwenhart

Zuinig koken met een hooikist: dit moet je erover weten

Als je aan het koken bent, kun je heel wat energie besparen. Denk maar eens aan het standaard koken met gasfornuis of inductie. Hierbij verdwijnt veel stoom langs de rand van de pan. Op die manier gaat er onnodig veel energie verloren. Dat kan ook anders. Met een ‘ouderwetse’ hooikist bijvoorbeeld. Dít wil je erover weten.'

Ken je deze ouderwetse manier van koken al (of nog)?

Energie besparen met kooktechnieken van vroeger

De laatste paar honderd jaar is er al van alles geprobeerd om energie te besparen tijdens het koken. Vooral op momenten dat het moeilijk was om aan brandstof te komen. Door de klimaatcrisis staat duurzaamheid bij veel mensen op de agenda en kan zuiniger koken belangrijk worden. Daardoor wordt soms ook gezocht naar kooktechnieken uit het verleden, zoals de hooikist.

Zo werkt de hooikist

De hooikist is een verouderde manier om maaltijden te stoven zonder energie. Hoe gaat dat in z’n werk? Je pakt alle ingrediënten die je nodig hebt en doet ze in een pan. Die breng je kort aan de kook en plaats je in een kist die een isolerende werking heeft. Hierdoor zal het eten meerdere uren achter elkaar blijven garen. Los van het (kort) aan de kook brengen is er dus geen enkele energie nodig om dit proces in gang te zetten. De naam ‘hooikist’ komt nog uit een tijdperk waarin de pan met eten in een kist werd gedaan die vol zat met hooi. Wat ook prettig is aan de hooikist, is dat je niet het risico loopt op aangebrand eten.

Koken met een hooikist duurt wel iets langer dan met een pan op het fornuis. Je bent ongeveer drie keer zoveel tijd kwijt. Wil je dit weleens proberen? Dan zijn er verschillende voedingsmiddelen die goed in de kist kunnen, zoals rijstepap, bonen en rijst. Aardappels zijn minder geschikt, tenzij je besluit stamppot te gaan eten. Als je zelf een hooikist wilt proberen, kan dat, er zijn zelfs moderne varianten van te koop, de ‘Hooimadam’ bijvoorbeeld. Zo kun je zelf genieten van je favoriete tv-serie terwijl je eten staat te garen.

Bron | BNNVARA, Allard Pierson

Saskia WinkensSaskia Leeuwenhart

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden