Zoveel lampjes en kerstballen moeten er in je kerstboom Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel lampjes en kerstballen kunnen er in je kerstboom

Bij het optuigen van de kerstboom komt veel meer kijken dan je denkt. Het is niet alleen een kwestie van neerzetten en ballen in de boom hangen. Het draait allemaal om precisie, waarbij de juiste hoeveelheid lampjes en kerstballen zorgt voor de mooiste boom. Maar hoeveel lampjes en kerstballen heb je eigenlijk nodig?

Uiteraard is het optuigen van je kerstboom heel persoonlijk: de een is gek op een drukke kerstboom met veel ballen en lichtjes, terwijl de ander ‘m liever wat rustiger houdt. Maar toch bestaat er een soort vuistregel voor de hoeveelheid verlichting en kerstballen in je boom.

Hoeveel verlichting heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel verlichting een kerstboom nodig heeft, kijk je naar een aantal factoren. Allereerst is de hoogte van je kerstboom belangrijk, want: hoe hoger de boom, hoe meer verlichting je erin hangt. Voor een boom van twee meter heb je soms wel twee keer zoveel lampjes nodig als voor een boom van één meter. Kijk ook naar het soort verlichting die je gebruikt. Daarin maken we onderscheid tussen miniverlichting – een snoer met kleine lichtjes naast elkaar – of clusterverlichting: een snoer met een heleboel minilichtjes dicht op elkaar. Benieuwd hoeveel verlichting jouw kerstboom nodig heeft? We zetten de hoeveelheid lampjes per formaat boom op een rij:

 • Een boom van minder dan 100 cm hoog
  Lampjes miniverlichting: 50 tot 150
  Lampjes clusterverlichting: 300 tot 450
 • Een boom van 100 cm hoog
  Lampjes miniverlichting: 150 tot 250
  Lampjes clusterverlichting: 400 tot 800
 • Een boom van 150 cm hoog
  Lampjes miniverlichting: 200 tot 350
  Lampjes clusterverlichting: 500 tot 1000
 • Een boom van 200 cm hoog
  Lampjes miniverlichting: 250 tot 500
  Lampjes clusterverlichting: 800 tot 1500
 • Een boom van 250 cm hoog
  Lampjes miniverlichting: 360 tot 750
  Lampjes clusterverlichting: 1100 tot 1500
 • Een boom van 200 cm hoog
  Lampjes miniverlichting: 500 tot 1000
  Lampjes clusterverlichting: 1500 tot 9999

Bij het kiezen van verlichting kun je het best gaan voor led-verlichting. Dit vermindert de kans op brand en is ook fijn voor je energierekening. Neem liever ook geen kerstverlichting in een net, deze blijf je vaak zien en verdeelt de lampjes ongelijk door je boom.

Hoeveel kerstballen heb je nodig in de kerstboom?

Oké, de verlichting is compleet. Stap twee: de kerstballen. Hoeveel kerstballen je in de boom hangt, is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Maar voor een lekker volle boom is dit overzicht een goede richtlijn. Tip: kies je voor kerstballen in twee verschillende kleuren? Houd dan één neutrale kleur aan, zoals wit, goud of zilver. Als je de meer opvallende kleur volgend jaar zat bent, kun je ‘m makkelijk omwisselen voor een andere kleur. Heb je liever een wat rustigere kerstboom dan kun je kiezen voor één kleur in verschillende tinten.

 • Een boom van 100 cm
  70 kerstballen
 • Een boom van 150 cm
  120 kerstballen
 • Een boom van 200 cm
  190 kerstballen
 • Een boom van 250 cm
  320 kerstballen
 • Een boom van 300 cm
  400 kerstballen

Bron | Intratuin

Maike Abma en Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden