Margriet logo
Elfstedentocht Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Zoveel kans hebben we nog op een Elfstedentocht

Elk jaar hopen we in Nederland weer op een Elfstedentocht. Helaas is de kans dat de tocht der tochten ooit nog gereden wordt nog kleiner dan we al dachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI.

Door het opwarmende klimaat kunnen koude periodes aan het einde van deze eeuw zo’n twee tot drie procent korter zijn. Dat klinkt misschien niet als veel, maar volgens een statement van het KNMI kan die ene dag het verschil maken. “Omdat voor een Elfstedentocht alles moet kloppen.”

Minder lang vorst

Voor de Elfstedentocht is vooral langdurige vorst nodig: een reeks van vijftien opeenvolgende dagen die voldoende koud zijn met een gemiddelde temperatuur onder de -4,2 graden. Hierbij zijn de weersomstandigheden ook belangrijk. Als het in die dagen bijvoorbeeld sneeuwt, kan dit leiden tot slechter ijs. Schijnt de zon? Dan groeit het ijs minder snel aan.

Recent onderzoek van het KNMI, met de nieuwste generatie klimaatmodellen, laat zien dat de duur van zulke koudeperiodes afneemt in een opwarmend klimaat. Hierdoor wordt de kans op een Elfstedentocht dus nog kleiner.

Eens in de 20 jaar

Een eeuw geleden kwam de lange schaatstocht ongeveer eens in de vijf jaar voor, maar die kans ligt nu al op eens in de twaalf jaar. En als de temperatuur op aarde met ongeveer twee graden opwarmt, kan de tocht mogelijk nog maar eens in de twintig jaar voorkomen.

Meteoroloog Maurice Middendorp legde eerder uit aan RTL Nieuws wat er precies nodig is voor een Elfstedentocht. “Als de opwarming van de aarde doorzet op de huidige voet, dan is de kans op een Elfstedentocht in 2050 eens in de vijftig jaar.”

Ageeth Bosma schaatste twee keer de Elfstedentocht

4 januari 2022 was het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden. Ageeth Bosma deed in 1986 én in 1997 mee. Haar instelling: ik doe gewoon mee en ik zie wel hoe ver ik kom. “Het was alleen al een feest om mee te mogen doen,” vertelt Ageeth. “Ik kwam in Bolsward aan rond een uur of twee en besefte: ik doe niet alleen mee, maar ik kan het ook echt gaan halen om de tocht uit te schaatsen. Ik had nog bijna tien uur voor de boeg voor die laatste 100 kilometer. Dat gaf zo’n goed gevoel.” Wil je het hele interview met Ageeth lezen? Klik dan hier: Ageeth Bosma schaatste twee keer de Elfstedentocht: ‘Een bevalling is zwaarder’

Bron | RTL Nieuws

Sanne van de WeteringNurPhoto via Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden