Bruiloft op de planning? Dit kun je cadeau geven Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zoveel geef je als huwelijkscadeau op een bruiloft

Het trouwseizoen is weer gestart. Na twee coronajaren waarin huwelijken steeds maar uitgesteld werden, kunnen stellen elkaar eindelijk het jawoord geven met al hun familie en vrienden erbij. Ben jij ook uitgenodigd voor een bruiloft, maar heb je geen idee wat je het bruidspaar cadeau kunt doen? Wij geven je tips!

Geef je het bruidspaar een envelopje met geld of ga je voor het traditioneel servies of peper-en-zoutstel?

Geld geven als huwelijkscadeau

Steeds meer stellen vragen als huwelijkscadeau geld. Maar volgens de etiquette is dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling, omdat het stel dan precies kan zien hoeveel geld je aan ze geeft. En dat bedrag kan voor scheve gezichten zorgen, zeker als het veel minder is dan ze verwachten. En is het veel meer dan ze vooraf verwachtten? Dan kan het zomaar zijn dat die flappen ze in verlegenheid brengen.

Toch wordt geld een steeds normaler cadeau. Maar hoe weet je hoeveel geld je dan eigenlijk ‘hoort' te geven op een huwelijk? Daar zijn gelukkig een aantal handvaten voor. Let wel op: kijk altijd wat je zelf kunt missen. Valt het bedrag hieronder helemaal niet onder jouw budget? Kijk dan wat je wél kunt missen.

Beste vrienden en naaste familie

Behoor jij tot de directe vriendenkring of naaste familie van de bruid of bruidegom? Dan kun je als vuistregel aanhouden dat je een bedrag tussen de vijftig en honderdvijftig euro geeft. Heb je ook al op veel andere manieren bijgedragen, bijvoorbeeld door de uitnodigingen te ontwerpen of door te helpen met het plannen van de grote dag? Dan verwacht het bruidspaar waarschijnlijk niet dat je daar bovenop ook nog een dikke envelop geeft en kun je de ondergrens aanhouden.

Familie en vrienden

Ben je bevriend met het bruidspaar of is het familie? Dan verwachten ze waarschijnlijk een minder groot bedrag van je. Houd een bedrag tussen de dertig en zestig euro aan, dan zit je waarschijnlijk wel goed. Geef je het als koppel of ben je daggast? Dan kun je wat meer geven dan iemand die alleen tijdens het avondfeest aanwezig is.

Collega’s en kennissen

Van collega’s en kennissen wordt het laagste bedrag verwacht, je hebt immers ook de minst hechte band. Hiervoor wordt vaak uitgegaan van een bedrag tussen de twintig en veertig euro. Ook hier geldt weer dat je wat meer geeft als je de hele dag aanwezig bent of als je samen komt.

De 10%-regel

Weet je nog steeds niet zo goed wat je moet geven, omdat het verschil in bedragen soms vrij groot is? Houd dan de 10%-regel aan. Dat houdt in dat je kijkt naar je eigen inkomen. Wat krijg jij zelf wekelijks binnen? Bereken daar tien procent van en dat is het bedrag dat je kunt geven.

Pak de verlanglijst erbij

Wil je iets anders geven dan geld? Pak dan, als ze deze opgesteld hebben, eerst de verlanglijst van het bruidspaar erbij. Hier staat van alles op wat zij graag zouden krijgen. Maak het jezelf dus zeker niet te moeilijk en kies gewoon een cadeau dat binnen jouw budget past. Succes gegarandeerd!

Cadeaus voor in huis

Servies, een botervloot of een peper-en-zoutstel. Het zijn de cadeaus die we vroeger gaven op bruiloften, maar tegenwoordig wordt dit toch echt gezien als ouderwets. Maar dat betekent niet dat je een bruidspaar niet blij kunt maken met een mooi cadeau voor in huis. The Perfect Wedding adviseert om cadeaus te kiezen die luxe aanvoelen en het huis van het bruidspaar tijdelijk omtoveren, bijvoorbeeld superzachte kussens, luxe dekbedovertrekken of geurzakjes.

Ken je het koppel wat beter? Dan kun je natuurlijk ook het cadeau iets persoonlijker maken en afstemmen op de stijl van het bruidspaar. Geef bijvoorbeeld een luxe keukenartikel dat helemaal naar hun smaak is. Ga hierbij wel voor iets dat zowel mooi als functioneel is, anders hebben ze er later weinig aan.

Geef met een groep

Kom je er zelf echt niet uit? Kijk of je de krachten kunt bundelen en samen met een groep een mooi cadeau uit kunt kiezen. Zo heb je een groter budget, waarmee je ook een groter cadeau kunt kopen. Dit is vaak ook iets wat het bruidspaar zelf niet zo snel zal kopen, wat het extra bijzonder maakt.

Waardebon

Dit cadeau zit misschien wel een beetje in het verlengde van geld geven: een waardebon. Je kunt gaan voor een cadeaubon die je in de winkel vindt, maar je kunt ook zelf een waardebon maken die ze bij jou in kunnen leveren. Maak een bon voor een dagje weg, een etentje samen of een high tea. En neem zelf ook het initiatief om de datum op korte termijn te prikken, anders vergeet het bruidspaar het waarschijnlijk.

Weet je nog steeds niet wat je het koppel kunt geven en hebben ze geen verlanglijst? Dan kun je het natuurlijk ook altijd aan het bruidspaar zelf vragen. Zo weet je zeker dat je de plank niet volledig misslaat.

Bron | Libelle, The Perfect Wedding

Nynke KooyGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden