null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel duurder is in bad gaan in plaats van douchen écht

Ben jij gezegend met een bad en ga je daar het liefst elke avond in? Dan heb je je vast weleens afgevraagd hoeveel geld in bad gaan je nu kost en of het écht zo veel duurder is dan douchen. Want wat als je vanaf nu alleen maar zou douchen en nooit meer in bad gaat? Heb je dan ineens veel geld over?

Wij hebben het voor je uitgerekend.

Hoeveel water verbruik je tijdens het douchen?

Hoeveel water je verbruikt tijdens het douchen, hangt natuurlijk wel af van hoelang je gemiddeld onder de douche staat. Je hebt mensen die er even twee minuten onder springen, maar ook mensen die gerust een kwartier of langer onder de douche staan. Toch kun je over het algemeen stellen dat mensen gemiddeld tien minuten douchen. Met een gewone douchekop verbruik je dan rond de zestig tot negentig liter water. Als je een regendouche hebt, dan verbruik je zeker tussen de honderd en 130 liter water.

Lees ook:

Je eigen spa creëren? Deze sterke planten overleven ook in de badkamer

Hoeveel water verbruik je tijdens het badderen?

Ook bij een bad hangt het er natuurlijk een beetje vanaf hoe groot je bad is en hoe vol je 'm laat lopen. Toch kun je over het algemeen stellen dat je met een bad iets meer dan de helft meer water verbruikt dan wanneer je zou douchen. Dit betekent dat je ongeveer aan de 120 tot 180 liter komt, in plaats van de zestig tot negentig liter die je gemiddeld verbruikt met een douche.

Hoeveel bespaar je als je alleen doucht en nooit inbad gaat?

De prijs van water is natuurlijk per regio verschillend, maar het gaat hierbij niet om heel grote verschillen. Wanneer je uitgaat van bijvoorbeeld een bedrag van 1,35 euro per duizend liter, dan is één liter 0,00135 euro. Dus tijdens een douche waarbij je zestig liter water verbruikt, ben je ongeveer 0,081 euro kwijt. Bij een bad zou dit dan 0,16 euro zijn.

Stel nou dat iemand drie keer per week doucht, dan

kun je van de volgende rekensom uitgaan:

  • Wanneer je drie keer per week doucht ben je 3 x 0,09 = 0,27 euro kwijt
  • In een maand is dat 12 x 0,09 = 1,08 euro
  • In een jaar is dat 12 x 1,08 = 12,96 euro

Drie keer in bad per week:

  • Wanneer je drie keer per week in bad gaat, ben je 3 x 0,16 = 0,48 euro kwijt
  • In een maand is dat 12 x 0,16 = 1,92 euro
  • In een jaar is dat 12 x 1,92 = 23,04 euro

Mocht je dus voortaan alleen douchen en nooit meer in bad gaan, dan kun je ongeveer 10 euro per jaar besparen. Dit is natuurlijk niet een ontzettend hoog bedrag, dus voel je vooral niet schuldig als je wel graag af en toe lekker in bad gaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | financieel.info.nu

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden