Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zoveel bespaar je als je wasgoed buiten droogt

handen-geld.jpg

Heerlijk als je natte was snel in de droger kunt doen om vervolgens weer helemaal droog en fris uit de machine te komen. Maar: weet jij precies hoeveel het eigenlijk per wasbeurt kost om natte kleding te drogen? En hoeveel je eigenlijk bespaart als je het buiten aan de lijn laat drogen?

Dit kost een droogbeurt

Voorlichtingsinstituut Nibud heef heel veel verschillende info over hoe je geld kunt besparen. Het instituut maakte ook een berekening van wat wassen en drogen per beurt gemiddeld kost.

Gebruik je een condensdroger of een droger met luchtafvoer? Dan zijn de kosten per droogbeurt volgens hen ongeveer € 1,20. Er is namelijk best veel warmte en energie nog om je was goed droog te krijgen.

Tip van het Nibud: ga voor een energiezuinige wasmachine en droger (bijvoorbeeld energielabel A+++) als je veel wast. Die zijn wat duurder in aanschaf, maar zouden je veel geld besparen. De verbruikskosten daarvan zijn volgens de organisatie namelijk veel lager.

Zoveel bespaar je als je je wasgoed buiten droogt

Als je je was buiten op het rek laat drogen, bespaar je dus ongeveer € 1,20 per droogbeurt. Volgens het Nibud zou je ongeveer dertig euro per jaar besparen als je de helft van alle wassen buiten aan de lijn hangt en op die manier laat drogen.

Je was ophangen op een rekje kan dus best wat besparen. Maar doe het, als het weer het toestaat, wel lekker buiten. Als je dat namelijk vaak binnen doet, kan het gebeuren dat de lucht in huis (te) veel vocht bevat, waardoor het juist weer meer moeite kost om het huis te verwarmen.

Dit kost een wasbeurt op hoge of lage temperatuur

Om je ook nog een idee te geven van wat een wasbeurt kost: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de kosten. Was je op 40 graden? Dan ben je gemiddeld € 0,81 kwijt. Op 60 graden is dat € 0,91 en op 90 graden is dat € 1,15. Volgens het Nibud werken overigens alle wasmiddelen ook goed op lage temperaturen en wordt bijna alle was goed schoon als je op 30 graden wast.

Wat is duurder: het nemen van een douche of bad?

Nog een ander leuk feitje: weet jij wat meer geld kost? Als je in bad gaat of onder de douche stapt? Dat zit zo. Met het eerste verbruik je ongeveer 120 liter water per keer, met het tweede ongeveer de helft (65 liter, uitgaande van negen minuten douchen). Afhankelijk van of je een gasboiler hebt of een elektrische boiler kost douchen gemiddeld € 0,28 en € 0,40 per keer en het nemen van een bad € 0,57 en € 0,91 per keer. Meer tips van het Nibud om geld en energie te besparen, lees je trouwens in dit artikel.

Bron: Nibud.

Lees ook

Dit is de reden waarom veel vrouwen een facekini dragen
Waarom je je beddengoed waarschijnlijk vanavond nog gaat verschonen
Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant