Zout strooien in de zomer? Hierom gebeurt dat Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Zout strooien in de zomer? Hierom gebeurt dat

De temperatuur kan niet veel verder van het vriespunt af liggen deze zomer en toch spotten we in veel gemeenten strooiwagens. Maar die worden toch alleen gebruikt wanneer de wegen glad zijn door vrieskou? Niet dus! Ook in de zomer wordt er regelmatig zout gestrooid op de weg.

En dít is daar de reden van.

Waarom er met hoge temperaturen zout wordt gestrooid

Zodra de temperatuur in de winter onder het nulpunt zakt, worden de Nederlandse wegen spekglad. En dat betekent: zout strooien! Maar de kans is groot dat je de afgelopen dagen ook in de zomer zoutwagens hebt gespot, want ook met extreem hoge temperaturen kent zout zo z’n voordelen. Hierbij gaat het niet om ‘normale’ zomerse temperaturen, maar wel bij temperaturen die een hittegolf veroorzaken. Hierbij kun je denken aan cijfers als 35 tot 40 graden Celsius, zoals we ze tegenwoordig wel eens op de thermometer zien.

Koeler asfalt

Niet alleen mensen kunnen bezwijken onder die extreem hoge temperaturen, ook het asfalt wordt er niet blij van. De wegen kunnen zo schade oplopen, wat een aardig kostenplaatje met zich meebrengt. Uit voorzorg kiezen veel gemeenten in Nederland er dus voor om zout op het asfalt te strooien. Waarom ze dit doen? Zout houdt de wegen koel, en zorgt er zo voor dat het asfalt minder snel beschadigt en smelt. Het strooien van zout in de zomer gebeurt niet op alle wegen, maar wordt enkel gedaan op de drukste stukken op de weg.

Smeltende banden

Heb je ook strooiwagens in jouw woonplaats gezien? Dan mag je de gemeente bedanken, want het is niet alleen beter voor het asfalt, ook je autobanden hebben er profijt van. Smeltend asfalt zorgt namelijk ook voor schade aan de banden, en bovendien kunnen er losse steentjes op de weg komen te liggen. Slecht voor je auto, maar ook nog eens heel gevaarlijk. Zout lijkt dus een heus wondermiddel te zijn, en zorgt er zowel in de winter als in de zomer voor dat we veilig de weg op kunnen.

Bron | De Stentor

Leonie CollombonANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden