Zorgverzekering: dit verandert er en zo kies je de juiste verzekering voor jou
In de dagen voor Prinsjesdag begon de geruchtenmolen al te draaien: de zorgpremie zou met ruim tien euro per maand omhoog gaan in 2023. In het weekend van 12 november maakten zorgverzekeraars hun premie voor 2023 bekend en er is inderdaad sprake van een stijging. Dit is wat het betekent voor jouw portemonnee.
Dat zorgkosten stijgen, is niet nieuw. Al jaren worden is er in Nederland sprake van vergrijzing, wat hogere kosten met zich meebrengt. Daarnaast zijn er ook meer patiënten die duurdere medicijnen nodig hebben en gaat het salaris van het zorgpersoneel omhoog. Uit onderzoek van Independer blijkt dat we ons grote zorgen maken over het stijgen van de zorgkosten. Ruim tachtig procent van de mensen is bezorgd over de hogere premie en bijna de helft van de Nederlanders is bang dat ze de zorgpremie niet meer kunnen betalen. “De zorgverzekering is een hoge kostenpost,” licht Independer zorgexpert Mirjam Prins toe. “Toch moet je uitkijken met bijvoorbeeld zomaar je aanvullende verzekering schrappen. Minder gaan betalen klinkt aantrekkelijk, maar vergelijk goed en kies dan bewust.”
Bewust kiezen
Bij het afsluiten van een zorgverzekering is bewust kiezen belangrijk. Maar om bewust te kiezen, is het goed om te weten waar je op moet letten. In Nederland kennen we een basisverzekering die voor iedereen verplicht is, en een aanvullende verzekering die je vrij kunt invullen. Met een basisverzekering ben je onder andere verzekerd voor zorg bij een huisarts, geneesmiddelen en psychologische hulp. Goed om te weten: de inhoud van de basisverzekering kan elk jaar iets veranderen. Zo worden in 2023 vitamine D pillen bijvoorbeeld niet langer vergoed. Zorg die buiten de verzekering valt kun je aanvullend laten verzekeren. Dit kan gaan om bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en huidtherapie. Kijk hierbij goed naar de kosten van de behandeling en de kosten van de verzekering. Soms betaal je veel geld voor een aanvullende verzekering, terwijl de kosten voor bijvoorbeeld de tandarts veel lager liggen.
Collectieve verzekering vervalt
Een groot verschil met voorgaande jaren, is het vervallen van de collectieve korting op de basisverzekering. Mensen die collectief verzekerd zijn, bijvoorbeeld via hun werkgever, kregen voorheen korting op hun basisverzekering. Nu deze vervalt, moeten collectief verzekerden meer gaan betalen. Independer legt het uit met een voorbeeld: de zorg-op-maat polis van CZ stijgt met 3,75 euro per maand, maar collectief verzekerden betalen maar liefst 10,50 euro per maand extra. Doordat de collectieve korting van 5 procent op de basisverzekering vervalt, stijgt hun zorgpremie met bijna 126 euro per jaar. Ook bij andere verzekeraars gaat het om grote stijgingen. “Het zijn forse stijgingen in een tijd waarin mensen het al moeilijk hebben. Doordat de premies omhoog gaan en de collectieve korting op de basisverzekering verdwijnt, zorgt dit voor de grootste stijging in jaren”, aldus Mirjam Prins zorgexpert van Independer.
Welke zorgverzekering moet ik kiezen?
Daarop is geen eenduidig antwoord te geven, simpelweg omdat het per individu verschilt wat je van een zorgverzekering verwacht. Denk bijvoorbeeld aan aanvullende dekkingen voor de tandarts of fysiotherapeut. Lang niet iedereen wil deze en dus verschilt het per persoon welke aanbieder het best bij je past. Independer geeft als tip om kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Wat heb je echt nodig? Zijn er dekkingen die je misschien niet meer nodig hebt of vanaf nu juist wel? Om uit te zoeken welke zorgverzekering op dit moment het best bij jou past, kun je zorgverzekeraars vergelijken. Hiervoor heb je tot en met 31 december 2022.
Bron | Independer