Zorgen over de oorlog in Oekraïne? Hier kun je terecht
De oorlog in Oekraïne houdt ons de afgelopen weken veel bezig. Al het nieuws, de berichtgeving en de gesprekken die gevoerd worden kunnen nogal overweldigend en beangstigend zijn. En zorgen zijn er zeker, blijkt uit onderzoek van I&O. Maar liefst 51 procent van de mensen maakt zich ‘veel zorgen’ om de oorlog in Oekraïne, nog eens 39 procent maakt zich ‘enige zorgen’: samen negentig procent.
Wanneer je je zorgen maakt kan het fijn zijn om hier met iemand over te praten, bijvoorbeeld met familie of vrienden. Maar er zijn ook instanties waar je je zorgen mee kunt bespreken.
We vertellen je hoe je om kunt gaan met het heftige nieuws en met welke instanties je in gesprek kunt gaan.
Stel grenzen voor jezelf
Veel mensen willen graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en blijven alles volgen. Dit is zeker niet verkeerd, maar geef jezelf de tijd en de ruimte om een pauze in te lassen. Het is daarom goed om van tevoren grenzen te stellen, waardoor je even afstand kunt nemen van alle nare berichten. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om twintig minuten naar het nieuws te kijken en twee artikelen per dag te lezen.
Wil je toch heel graag op de hoogte blijven en wijk je liever niet van je telefoon vandaan? Focus je dan af en toe op wat lichtere berichtgeving of ga bewust op zoek naar positiever nieuws, tussen alle zware berichten in.
Volg betrouwbaar nieuws
Wanneer je het nieuws wil volgen is het belangrijk om te zoeken naar betrouwbare bronnen. Zeker in deze situatie, waarbij fake news een grote rol speelt. Bij betrouwbare berichtgeving zal informatie worden bevestigd, waardoor je op de hoogte blijft van juiste informatie. Verhalen die niet gecontroleerd zijn kunnen zorgen voor extra angstige en sombere gevoelens.
Houd een dagelijkse routine aan
Voel je je angstig en overweldigd door het nare nieuws? Probeer je dagelijkse routine zo goed mogelijk aan te houden. Ga dus op een vast tijdstip slapen en eten en probeer daar niet van af te wijken. In traumatische situaties zijn mensen namelijk snel geneigd om de controle over hun leven te verliezen. Wanneer je je zo goed mogelijk aan je dagelijkse routine houdt, behoud je de controle.
Naast deze tips kan het enorm opluchten om met iemand te praten. Ga in gesprek met familie, vrienden of collega’s en vertel ze wat je voelt. Door het gesprek met anderen aan te gaan kunnen zij je emoties beter begrijpen en troost bieden wanneer je daar behoefte aan hebt.
Maak tijd vrij voor ontspanning
Wees ook niet te streng voor jezelf. Maak tijd vrij voor leuke, ontspannende dingen. Zo kan het fijn zijn om af te spreken met familie of vrienden. Daarnaast is het bewezen dat lichaamsbeweging en voldoende slaap goed kunnen helpen tegen angst en stress. Ga dus lekker naar buiten, maak een wandeling en plan genoeg rustmomenten in.
Ga in gesprek met een deskundige
Voel je erg somber, angstig, overweldigd of gestresst, dan kan het ook helpen om in gesprek te gaan met een deskundige van bijvoorbeeld stichting MIND Korrelatie of de Luisterlijn.
Stichting MIND Korrelatie ziet de afgelopen dagen een stijgende lijn in het aantal telefoontjes. Een woordvoerder vertelt bij NU.nl dat vooral mensen die al met andere angsten worstelen contact opnemen met de stichting. Zo kan de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld een trigger zijn voor andere angsten. Daarnaast zijn veel bellers bang voor een nucleaire aanval en brengt dat herinneringen naar boven aan de Koude Oorlog. Ook voor mensen die zelf oorlogstrauma’s hebben, kan het nieuws uit Oekraïne zorgen voor herbelevingen.
MIND Korrelatie
Bij stichting MIND Korrelatie werken psychologen en sociaal werkers die je telefonisch kunnen helpen wanneer je je zorgen maakt om de oorlog in Oekraïne. De medewerkers luisteren naar je verhaal en en kunnen je advies geven. Via 0900-1450 kun je van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur in gesprek gaan met een van de deskundigen.
Daarnaast kun je mailen, chatten of WhatsAppen met een medewerker. Via WhatsApp is MIND Korrelatie elke werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 17.30 door een bericht te sturen naar 06-13 36 38 03.
De Luisterlijn
Wanneer je belt met de Luisterlijn kom je in gesprek met een getrainde vrijwilliger aan wie je je verhaal kwijt kunt. De Luisterlijn is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te bereiken op nummer 088-0767 000. Daarnaast kun je bellen naar een lokale afdeling van de Luisterlijn, wanneer je daar meer behoefte aan hebt.
Vind je het fijner om je emoties en gedachten op papier te zetten? Dan kun je ook terecht bij de Luisterlijn. Je kunt dan een mail sturen of chatten via de website.
Ernstige angst of depressieve gevoelens?
Het is niet vreemd dat de oorlog in Oekraïne je zo aangrijpt: de beelden laten ons allemaal niet koud. Maar merk je dat je door de situatie last krijgt van ernsitge angst, somberheid of depressieve gevoelens? Dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Je huisarts is daarbij een goede eerste lijn: hij of zij kan je helpen in de juiste richting, bijvoorbeeld een praktijkondersteuner die gespecialiseerd is in mentale gezondheidszorg, een maatschappelijk werker of een psycholoog.
Bron | Dagblad van het Noorden, knack, Max Vandaag, Nu, Binnenlands Bestuur