Twee jaar lang is Israel van Dorsten al bezig om alles wat hij heeft meegemaakt op papier te zetten. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Zoon van Ruinerwold-zaak schrijft boek over levensverhaal

Israel van Dorsten besluit een boek uit te geven. Hij werd bekend als een van de negen kinderen van Ruinerwold. Je kent de zaak Ruinerwold vast nog wel: afgelopen jaren kwamen Israel en zijn familie veel in het nieuws. Nu besluit hij om zijn levensverhaal met de wereld te delen.

En op dat verhaal is hij al even aan het broeden.

Zoon van Ruinerwold-zaak schrijft boek over levensverhaal

Twee jaar lang is hij bezig om alles wat hij heeft meegemaakt op papier te zetten. Eerder wist Israel niet zeker of hij alle details over zijn leven wel aan de grote klok wilde hangen. Nu is er geen twijfel meer over mogelijk: er komt een boek. Daarin vertelt hij over zijn leven in de geloofswereld van zijn vader, Gerrit Jan van D. Ook schrijft hij over de scheuren die daardoor in zijn wereldbeeld zijn ontstaan. Hoe Israel vertrok van de boerderij wordt ook uitgebreid verteld. Het schrijven is dus al even aan de gang, maar de lanceringsdatum van het boek is voorlopig nog niet bekend.

Dit gebeurde er bij de zaak Ruinerwold

Het is nu bijna drie jaar geleden dat Israel samen met zijn familie ontdekt werd in een schuilkelder in Ruinerwold, een dorpje in Drenthe. Negen jaar lang woonde de familie op de verlaten boerderij. Ze zagen nauwelijks het daglicht. Israel was degene die er als eerste voor koos om de familie te verlaten. Ongezien sloop hij weg van de boerderij en hij trok snel aan de bel bij de plaatselijke buurtkroeg. Daar vroeg hij meteen om hulp. Niet lang daarna stond de politie op de stoep.

Vader Gerrit en de klusjesman van de boerderij kregen hierdoor al snel een rechtszaak voor hun kiezen. De verdenking ging om vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. Ook werd Gerrit verdacht van seksueel misbruik.

Mar Jan: ‘Niemand kan goedpraten wat daar is gebeurd’

Eerder sprak Margriet met Mar Jan, een van de negen kinderen van Ruinerwold. Ze vertelde dat haar vader een zogenaamd ideale wereld had geschetst om in samen te leven. Hij deed alsof de kinderen in hun handjes mochten knijpen dat ze hier op deze manier mochten wonen. Maar als ze de beelden van haar jeugd terugkijkt, ziet ze juist veel geweld. “Het is allemaal zo absurd en debiel om de video’s terug te zien. Het lijkt wel alsof het niet over mij gaat, maar over iemand anders. Niemand kan goedpraten wat daar is gebeurd.”

Bron | AD

Saskia WinkensBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden