Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Van SPF 10 tot 50: volgens deze dermatoloog beschermt factor 30 al voor 96 procent

zonnebrand-factor-30-voldoende.jpg

Hoewel het zonnetje er af en toe nog moeite mee heeft, gaan we steeds meer richting de zomer. En dat betekent ook goed insmeren. Maar hoe zit dat ook alweer met al die verschillende factoren? Kun je het beste altijd voor een zonnebrand met een zo hoog mogelijke factor gaan, of is dat niet altijd nodig? Een dermatoloog legt het uit. 

En hoef je bij een hogere factor ook minder vaak te smeren? 

De juiste factor zonnebrand 

Nu de zon nog regelmatig afgewisseld wordt door wolken en regenbuien, hoef je niet per se met een zonnebrand met factor 50 aan de haal te gaan. Op een gemiddelde licht zonnige dag biedt een zonnebrand met factor 15 al voldoende bescherming. Al heeft dat natuurlijk ook met de zonkracht te maken. Schijnt de zon volop, ben je de hele dag buiten of ga je zelfs echt flink liggen bakken? Dan is het slimmer om met een hogere factor te smeren. Dermatoloog Menno Gaastra legt aan Eigen Huis en Tuin uit dat je bij factor 30 al voor ongeveer 96 procent beschermd bent. 

Als je je huid langdurig aan de zon blootstelt, kies dan dus altijd voor factor 30 of hoger. En blijf je elke twee á drie uur opnieuw insmeren. 

Minder vaak insmeren bij factor 50?

Er wordt vaak gedacht dat je met een hogere factor ook minder vaak hoeft te smeren, omdat je langer beschermd blijft. Maar volgens dermatoloog Gaastra is dat helaas niet waar. Een zonnebrand met een hogere SPF blijft niet langer zitten dan een lagere factor. Ook hierbij geldt dus: regelmatig blijven smeren

Lees ook: Is je zonnebrandcrème van vorig jaar nog veilig te gebruiken?

Minder bruin bij een hogere factor?

Ook de bewering dat je met een hogere factor minder bruin zou worden, is volgens de dermatoloog een fabeltje. Een zonnebrand met een hogere SPF is alleen in staat om meer UVB-stralingen te absorberen en reflecteren. Dit zorgt er dus alleen voor dat je minder snel verbrandt, maar niet minder bruin wordt. 

Bron | Eigen Huis en Tuin
Beeld | Getty Images

Margriet Extra

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Hoewel de zomer helaas nog ver te zoeken is, kun je wél alvast in de stemming komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ook interessant