null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Zonde van je geld of niet: werken waterontharders echt tegen kalkaanslag?

In ons kraanwater zit kalk. Zit er veel kalk in het water, dan wordt dat ‘hard water’ genoemd. Om de grote hoeveelheden aan kalk uit ons drinkwater te filteren bestaan er waterontharders. Maar hoe nuttig zijn die eigenlijk? Helpen waterontharders echt tegen kalk en kalkaanslag óf is dit eigenlijk overbodig? 

En kan het echt kwaad als er toch te veel kalk in het drinkwater zit?

Kalk in kraanwater

In ons water zit het mineraal kalk. Dit komt in het water terecht doordat dit in onze bodem zit. Tijdens de weg die het grond- of rivierwater aflegt tot aan het waterzuiveringsbedrijf neemt het de kalk op. Als er veel kalk in het water zit, dan wordt dat hard water genoemd. Zit er weinig kalk in het water? Dan heet dit zacht water. Als je te maken hebt met hard water, dan kun je vooral meer last krijgen van kalkaanslag. Dit zie je bijvoorbeeld op je keukenapparaten, zoals de waterkoker en vaatwasser. En ook de glazen douchewand of douchekop kan al snel onder de aanslag zitten.

Is kalk in kraanwater schadelijk?

Kalk in kraanwater kan vooral kwaad voor je huishoudelijke apparaten. Dit verkort de levensduur en daarnaast verbruiken apparaten met veel aanslag ook meer stroom. Voor je gezondheid kan het gelukkig geen kwaad. De aanwezige hoeveelheid kalk dat in ons water is toegestaan heeft geen invloed op je lichaam. Sterker nog: een beetje kalk in kraanwater zou volgens waterleidingbedrijf Vitens zelfs gezond zijn.

Het enige voordeel aan zacht water is dat het zou zorgen voor een zachtere huid en beter zou zijn voor een gevoelige huid. De kanttekening daarbij is wel dat het ook weer sneller tot huidirritatie zou kunnen leiden, omdat zacht water zeep minder goed van je huid afspoelt.

Waterontharders tegen kalkaanslag

Terug naar het nut van waterontharders tegen kalkaanslag: in Nederland is ons drinkwater over het algemeen vrij zacht. Dat komt omdat veel drinkwaterbedrijven het water al ontharden. Dit kan maar tot een bepaald minimumniveau, omdat te zacht water het leidingnetwerk kan aantasten. Daarmee rijst dus de vraag: hoe nuttig zijn waterontharders tegen kalkaanslag? Senior onderzoeker Waterbehandeling Roberta Hofman van wateronderzoeksinstituut KWR legt aan Radar uit dat voor het gros van de mensen een waterontharder niet nodig is. Het drinkwater uit onze kraan voldoet al aan strenge eisen en daarnaast is het water op de meeste plekken in Nederland al zacht of onthard.

Een waterontharder zou zich op de lange termijn wel terug kunnen verdienen doordat je apparaten iets langer meegaan en minder energie verbruiken.

Lees ook: Opnieuw bacteriën gevonden in drinkwater: hoe (on)gezond is ons water uit de kraan?

Nadelen van waterontharders

Daarnaast legt Hofman uit dat er ook nadelen kleven aan verschillende bestaande waterontharders.

  • Waterontharder met membranen

Waterontharders met membranen zouden echt alles uit het water filteren, waardoor je ook de goede mineralen en smaak verliest. Daarbij verdwijnt ook een heleboel kwalitatief goed water bij het afvalwater. Dat is eigenlijk zonde.

  • Waterontharder die calcium door natrium vervangt

Een waterontharder die calcium vervangt door natrium is volgens Hofman ook niet dé oplossing. Hierdoor komen er namelijk grote hoeveelheden zout in ons afvalwater terecht.

  • Waterontharder met een waterfilter

En ook een waterontharder met een kan en waterfilter erin geeft problemen. Dit zou beloven om allerlei troep uit het water filteren, maar het meeste zit niet eens in Nederlands drinkwater. Daarnaast bleek uit onderzoek het water met het filter viezer, omdat zich op het filter allerlei bacteriën verzamelden. Heb je een waterontharder met zo’n filter? Zorg dan dat je die op tijd vervangt om de bacteriegroei te remmen.

  • Waterontharder met magneten

Als laatste zijn er nog waterontharders met magneten. Dit zorgt voor een ander type neerslag van het calciumcarbonaat, waardoor je minder kalkaanslag zou krijgen. In sommige gevallen werkt dit goed, maar in andere gevallen juist niet. Of deze waterontharder dus echt effectief is, dat moet nog blijken.

Tips tegen kalkaanslag

Een waterontharder is in de meeste gevallen niet echt noodzakelijk om aan te schaffen. Heb je toch veel last van kalkaanslag? Dan tipt Hofman tegen Radar om simpelweg een beetje (schoonmaak)azijn te gebruiken om de aanslag te verwijderen. Vergeet niet om de boel daarna met koud water na te spoelen. Ook helpt het in de douche om na het douchen een trekker over de tegels en douchewanden te halen en kun je de (vaat)wasmachine het beste op lagere temperaturen (onder de 60 graden) laten draaien.

Bron | Radar, Drinkwaterplatform.nl, Vitens

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden