null Beeld

Zó zou je een sollicitatiebrief nooit mogen beginnen (volgens een recruiter)

Ben jij van plan om één deze dagen een sollicitatiebrief te versturen? Dan kan het geen kwaad om eens extra aandacht te besteden aan de opening hiervan. Volgens recruiter Jesse Geul van Intermediar beginnen veel mensen standaard met ‘geachte…’ terwijl dit helemaal niet nodig is.

Sterker nog, volgens Geul is het hartstikke ‘oubollig’ om je sollicitatiebrief op deze manier te beginnen.

“Een onbegrijpelijke dooddoener”

Hoewel het natuurlijk wel hartstikke netjes is om te beginnen met ‘geachte…’ is het volgens Geul niet meer van deze tijd. Omdat niemand in het echte leven mensen op deze manier aanspreekt, is het volgens hem ook niet nodig om een sollicitatiebrief op deze manier te beginnen. “Op LinkedIn heb ik deze discussie al meermaals aangezwengeld en het enige antwoord dat ik krijg, is dat het van respect zou getuigen naar de lezer. Een onbegrijpelijke dooddoener als je het mij vraagt,” zo schrijft hij. “Vooralsnog is er niemand geweest die mij kan uitleggen waarom beginnen met ‘beste’ van minder respect getuigt. Sterker nog, door te beweren dat geachte van respect getuigt, insinueer je dat 'beste' dat dus niet doet. In dat geval moet ik iedereen die ik de afgelopen tien jaar heb gemaild mijn excuses aanbieden.”

Lees ook: Mag je werkgever je verplichten om een coronasneltest te doen?

Gewoon tutoyeren in sollicitatiebrief

Ook is het volgens Geul niet nodig om de ander met ‘u’ aan te spreken. “Als het aan mij ligt, schrijft iedereen een brief zoals hij of zij in de reguliere professionele omgeving communiceert: vrijwel altijd met een moderne aanhef, gevolgd door je en jij. Op deze manier leest een brief persoonlijker en geloofwaardiger. Bij dat formele taalgebruik heb je toch het idee dat iemand een format van internet heeft geplukt, maar per ongeluk een dagvaarding van de rechtbank heeft gebruikt,” aldus Geul.

Bron | Intermediar

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden