null Beeld

Zo zorg je dat iemand in coronatijd tóch een fijne verjaardag heeft

Een verjaardagsfeestje zit er voor iedereen die tijdens de coronacrisis jarig is helaas even niet in. En dat kan best wel balen zijn voor de jarige job, die deze speciale dag misschien zelfs wel alleen door moet brengen. Met deze tips zorg je er voor dat jouw partner, vriendin of familielid tóch een fijne verjaardag heeft, zelfs in deze coronatijd.

En dat natuurlijk op een veilige manier, zónder de maatregelen van het kabinet te doorbreken.

Verjaardag blijft bijzonder

Is het de ideale tijd om jarig te zijn? Nee, dat zeker niet, zegt pyscholoog Lauren Cook tegen Well and Good. Het is een roerige tijd waarin het sociale leven van veel mensen zo goed als stil ligt. Toch hoeft het volgens de specialist ook geen verdrietige dag te worden. Ze zegt dat je júist stil moet staan bij het feit dat het jouw verjaardag is, of die van een vriend, familielid of partner. Het blijft bijzonder dat je weer een jaar ouder geworden bent. Ook balen dat het feestje niet door kan gaan is niet erg of egoïstisch. Er zijn ernstigere dingen aan de hand natuurlijk, maar toch kan je hier best verdrietig over zijn. Vooral bij een bijzondere mijlpaal, bijvoorbeeld als je dit jaar 50, 75 of 80 wordt, kan het echt even een vervelend moment zijn.

Lees ook: Waarom je best verdrietig mag zijn dat een vakantie/concert/bruiloft niet doorgaat door het coronavirus

Daarom zetten we een aantal tips voor je op een rijtje, die je kunt gebruiken om te zorgen dat je lover, vriend of familielid toch een leuke verjaardag heeft in coronatijd.

1. Stuur een kaart

Het klinkt zo simpel, maar op je verjaardag post ontvangen is – op welke leeftijd dan ook – nog steeds enorm leuk. Alleen door een kaartje op de post te doen kun je een verjaardag al een stuk opleuken. Wil je de winkel niet uit om een kaart en postzegel te kopen? Er zijn ook verschillende websites waar je een gepersonaliseerde kaart kan bestellen, zodat ‘ie een dag later bij de jarige op de mat valt.

2. Organiseer een virtueel feestje

Een echt verjaardagsfeestje in nu natuurlijk geen goede en veilige optie, maar via apps als FaceTime, Skype of Houseparty kunnen jullie virtueel toch nog samenkomen. Spreek een tijd af waarop jullie de jarige allemaal (video)bellen, en zing dan in koor een verjaardagsliedje. Zéker weten dat hij of zij zich ineens echt jarig voelt.

3. Regel een drive-by feestje

Is iemand niet technisch genoeg om te weten hoe videobellen werkt, maar wil je toch iets leuks doen? Dan kun je ook een drive-by organiseren. Dan zorg je dat je met een aantal auto’s langs het huis van de jarige rijdt, luid toeterend en zingend om die persoon een fijne verjaardag te wensen. Wil je er echt helemaal een feestje van maken? Hang dan ook nog een spandoek uit je autoraam.

4. Laat taart of eten bezorgen

Wat is een verjaardag zonder een taart of lekkere maaltijd? Eten bezorgen is nog steeds toegestaan, dus neem contact op met een restaurant of bakkerij in de buurt en regel een lekkere maaltijd voor de jarige. Zo help je niet alleen hem of haar om een fijne dag te hebben, maar steun je ook meteen lokale ondernemers die het zwaar hebben in deze tijd.

5. Ga samen op een virtuele vakantie

Hebben jullie áltijd al samen Parijs willen bezoeken, of een citytrip naar Barcelona willen doen? In real life kan dat nu natuurlijk even niet, maar virtueel is het geen probleem. Vooral als jullie samen in quarantaine zitten, kun je nét doen alsof écht in Spanje of Frankrijk zit. Kook gerechten die precies passen bij het land waar jullie heen zouden willen, dus bijvoorbeeld croissants voor Frankrijk of Spaanse tapas, en smul daar samen lekker van. Kijk ondertussen een film of documentaire die zich afspeelt in dat land en kom hélemaal in de vakantiesfeer.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well + Good

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden