Margriet logo
Heb je een pannenkoekplant die scheef groeit? Doe dan dít.  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó zorg je dat een pannenkoekplant recht en niet scheef groeit

Planten zorgen voor schone lucht en geven extra sfeer aan je interieur. De laatste jaren zie je veel hippe planten voorbijkomen, zoals de monstera en de pannenkoekplant. Deze plant staat vrolijk in huis, maar heeft nogal eens de neiging om scheef te groeien. Wil je liever een recht exemplaar? Op déze manier los je het scheefgroeien op.

In de jaren zeventig was de pannenkoekplant ook al een hit, maar deze maakt nu al een tijdje een comeback in vele huiskamers. Misschien heb je er zelf ook wel één. Of twee. De plant heet zo omdat - je raadt het al - de ronde bladeren lijken op kleine pannenkoeken.

De pannenkoekplant verzorgen

Deze plant, die officieel de Pilea Peperomioides heet, geeft de voorkeur aan een plek in huis met veel indirect zonlicht. Je kunt de plant het beste regelmatig kleine scheutjes water geven, zodat de grond altijd lichtvochtig is. Groeien is fijn, maar dan wel het liefst de juiste kant op. Dat is soms nog wel een uitdaging met de ’eigenwijze’ pannenkoekplant.

Je pannenkoekplant groeit scheef: wat nu?

Vrijwel alle planten houden van (veel) licht. Dat is niet anders bij de pannenkoekplant: die doet er alles aan om elke zonnestraal in zich op te nemen. Daardoor heeft deze plant de neiging om naar het licht toe te groeien. Dat kan een behoorlijk scheve plant opleveren. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Het is beter om te voorkomen dat de plant scheefgroeit dan dat je het probeert te verhelpen. Als je de pot lange tijd precies op dezelfde plek laat staan, zal de stam van de plant net zo lang naar het licht buigen totdat die het gewicht niet meer kan dragen. Het blad is in verhouding behoorlijk zwaar als je het met de redelijk dunne stam vergelijkt.

Je kunt het scheefgroeien oplossen door één keer per week de pot een kwartslag te draaien. Op die manier krijgen alle bladeren (in de vorm van kleine pannenkoekjes) evenveel licht en zal de plant niet meer scheef groeien. Ben je bang dat je het draaien vergeet? Doe het dan tijdens het wekelijkse moment dat je al het groen in huis water geeft.

Ondersteuning bieden aan je plant

Het draaien van de plant kan helpen, maar is niet altijd voldoende om te voorkomen dat hij naar één kant buigt. Je kunt bij een pannenkoekplant daarom het beste al vroeg beginnen met ondersteuning. Dat doe je door een dunne stok (bijvoorbeeld bamboe) in de pot te prikken en de plant daaraan vast te maken met een touwtje. Als je plant al te ver naar één kant hangt, is dit vaak nodig om hem weer mooi recht te laten groeien.

Bron | RTL Nieuws, 123Planten

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden