Misschien wist je al wel dat verdrinking een van de belangrijkste doodsoorzaken is bij jonge kinderen. Maar wist je dat volwassenen net zo goed makkelijk kunnen verdrinken? Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Zó zie je of iemand bijna verdrinkt

Verdrinken: we denken er liever niet aan. Toch overkomt het meer mensen dan je misschien denkt: 80 Nederlanders overleden in 2021 door verdrinking. En dat zijn niet alleen kinderen die zonder zwembandjes de zee in gingen. Ook volwassenen kunnen kopje onder gaan en niet meer boven komen. We leggen uit hoe je kan zien dat een volwassene op het punt staat te verdrinken.

Ook vertellen we wat je dan het beste kunt doen.

Oorzaken van verdrinking bij volwassenen

Misschien wist je al wel dat verdrinking een van de belangrijkste doodsoorzaken is bij jonge kinderen. Maar wist je dat volwassenen net zo goed makkelijk kunnen verdrinken? Onder hen zijn ook veel ouderen. Het gaat vooral om mannen en bij één op de vier gevallen is er alcohol in het spel. Bij sommige verdrinkingen is een medische noodgeval de oorzaak, bijvoorbeeld wanneer iemand een toeval krijgt in het water. Ook komt het voor dat een volwassen man of vrouw iemand uit het water probeert te redden van een verdrinking en daardoor juist zelf verdrinkt. Verder raken sommigen verstrikt in de stroming van het water of overschatten ze hun eigen kracht tijdens het zwemmen.

Zo kun je zien of een volwassene bijna verdrinkt

Verdrinking lijkt op stille paniek. Maar vlak daarvoor is er vaak een kort moment waarin de persoon in kwestie zijn stress nog aan je kan proberen over te brengen. Op dat moment kan iemand soms je aanwijzingen nog opvolgen. Als iemand te ver de zee in is gegaan en in paniek raakt, kun je soms met flinke stemverheffing instructies doorgeven aan het slachtoffer. Bijvoorbeeld dat diegene op zijn rug of haar rug moet gaan liggen.

Als je wilt weten of iemand op het punt staat te verdrinken kun je het beste naar zijn of haar gezicht kijken. Dat ziet er namelijk altijd ongeveer hetzelfde uit. De ogen zijn wijd geopend en de mond staat ook wagenwijd open. Verder is de persoon vaak stil en dobbert op en neer. Dit is de zogenaamde ‘instinctieve verdrinkingsreactie’.

Wedstrijdje adem inhouden

Samen met je kleinkind een wedstrijdje doen wie het langst z’n adem kan inhouden onder water. Het lijkt grappig, maar dit kan verdrinking veroorzaken. Ook bij volwassenen dus. Als je graag wilt winnen en daardoor heel lang je adem inhoudt, kan het gebeuren dat je uiteindelijk flauwvalt. Zelfs atleten zijn op deze manier weleens verdronken: ze konden zwemmen hoe ver ze wilden, maar dit soort onderwaterspelletjes werd hen fataal. Een ongeluk zit dus in een klein (op het eerste oog onschuldig) hoekje.

Sommige mensen lukt het niet om horizontaal in het water te komen, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet hoe je moet zwemmen. Dat komt met name door de paniek die op dat moment opspeelt. Iemand die een béétje kan zwemmen zal vaak proberen te overleven door in een verticale toestand te komen. Als je meer stress krijgt en diep begint te ademen, zal dit moeilijker gaan. Dan zak je verder weg in het water.

Dit kun je doen als iemand bijna verdrinkt

Helaas kun je niet elke verdrinking voorkomen, maar als je het ziet gebeuren, is het belangrijk dat je snel in actie komt zodat de kans het grootst is dat je iemands leven kunt redden. Als iemand bijna verdrinkt, maar uiteindelijk toch weer met beide benen op de grond staat, is het belangrijk om deze persoon te laten controleren. Op het moment dat iemand bijna verdrinkt kan er namelijk ook water in de longen komen. Op het eerste gezicht lijkt de persoon gered, maar binnen twee dagen kan er door ademnood nog ‘droge verdrinking’ optreden. Het is dus altijd belangrijk om de persoon in kwestie uitgebreid te (laten) checken. Schroom ook niet om tijdens een mogelijke verdrinking de politie te bellen. Ook als je niet helemaal zeker weet of iemand wel écht aan het verdrinken is. Niemand uit de medische wereld zal boos worden als ze ontdekken dat iemand niet ‘echt’ aan het verdrinken was.

Bron | Huffpost

Saskia WinkensGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden