null Beeld

Zó wordt gevoelstemperatuur door meteorologen bepaald

Je kijkt naar buiten en ziet het zonnetje volop schijnen, en ook de temperatuur is met een schappelijke tien graden niet al te koud. Toch geeft het weerbericht een gevoelstemperatuur van 2 graden aan. Maar hoe wordt dit eigenlijk gemeten?

Dit is waarom er een verschil zit tussen de daadwerkelijke- en gevoelstemperatuur.

Warmteverlies

Sinds een aantal jaar bestaat de term 'gevoelstemperatuur' en dit wordt dan ook vaak in weerberichten en weer-apps vermeld. Maar hoe komt het eigenlijk dat het soms een stuk kouder aan kan voelen dan de gemeten temperatuur? Dat heeft volgens het KNMI te maken met warmteverlies. En dat wordt voor een groot deel beïnvloed door de wind. Wanneer er geen wind staat dan is de gevoelstemperatuur hetzelfde als de daadwerkelijk gemeten temperatuur. Maar zodra het waait kan de gevoelstemperatuur sterk dalen. Dat komt omdat de mate van wind bepaalt hoe snel je lichaamswarmte wordt afgevoerd.

Rekenmethode voor gevoelstemperatuur

Om het verschil in lichaamswarmte door de wind te bepalen bestaat er een speciale rekenmethode. Het KNMI maakt gebruik van een in Canada ontwikkelde formule. Voor de meting wordt uitgegaan van een gezond volwassen persoon van gemiddelde lengte die wandelt. Dat komt omdat wanneer je bijvoorbeeld fietst, je meer wind creëert. De rekenmethode bestaat uit een combinatie van de gemiddelde windsnelheid en de luchttemperatuur. Overigens speelt de zon in deze formule geen rol, ondanks dat dit wel invloed heeft op hoe warm of koud je het hebt.

Lees ook: Verbrand je sneller in de lentezon?

Waarschuwingen KNMI

De afgelopen tijd hebben er in korte tijd veel stormen over ons land geraasd. Daarbij gaf het KNMI vaak een waarschuwing af zoals code geel of oranje. Maar ook voor de gevoelstemperatuur bestaan deze waarschuwingen. Het KNMI geeft code geel af voor gevoelstemperaturen lager van -15 graden. En code oranje bij een gevoelstemperatuur onder de -20 graden. Dit om de kans op onderkoeling en bevriezing te beperken. Onderkoeling kan al ontstaan wanneer de gevoelstemperatuur een aantal uur onder de -10 graden komt. Overigens komt dit niet heel veel voor, gemiddeld zijn er in een jaar maar drie dagen waar de gevoelstemperatuur onder de -15 graden komt. En een hele dag gevoelstemperatuur van -20 graden? Dat komt gemiddeld maar eens in de drie jaar voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|KNMI

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden