MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld Louis Lemaire. Styling: Inge van Lieshout. Productie: Insidehomepage
Beeld Louis Lemaire. Styling: Inge van Lieshout. Productie: Insidehomepage

PREMIUM

Zo woon ik: een huis vol eyecatchers

Zodra je het kleine maar fijne grachtenappartement van Eleonora binnenstapt, in hartje Amsterdam, waan je je in een andere wereld. Achter alle mooie, unieke spulletjes overal vandaan, zit een verhaal. “Doorleefde materialen geven warmte en gezelligheid.”

Rust of reuring?

Eleonora is opgegroeid in Oostknollendam, een dorp in de Zaanstreek, onder de rook van Amsterdam. Met haar partner Erwin is ze later in Bergen gaan wonen. Eleonora: “Toen wij ons huis kochten in de bossen van Bergen, trok mijn vader zijn wenkbrauw op en zei: ‘Dit is niets voor jou, jij moet in je voortuintje gezellig kunnen kletsen met je buren.” Hij had gelijk, want toen onze kinderen uitvlogen naar Amsterdam, begon het leven in de grote stad te lonken. Hier in de Jordaan, eigenlijk een dorp in de stad, voel ik me echt thuis tussen de geweldige mix aan mensen die hier woont.”

MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld

Bewoners: Eleonora (52, zelfstandig ondernemer), Erwin (59, makelaar) en hond LouLou
Wat: appartement van 70m2
Waar: hartje Jordaan/centrum Amsterdam
Sinds: 2018
Woonsmaak: eclectisch
Bijzonder: spullen zijn afkomstig uit alle hoeken van de wereld.

Een tikkie rebels

Op een dag liep Eleonora tegen dit appartement aan. Na een bezoek aan haar kinderen slenterde ze over de Amsterdamse Egelantiersgracht en bedacht dat dit wel de allermooie plek van de stad moest zijn. Ze sprak een man die op een bankje voor zijn mooie benedenhuis zat. “In een spontane bui zei ik tegen hem: ‘Wil je ooit verhuizen, dan heb je hier mijn telefoonnummer.’ We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij op zoek was naar iets ruimers. Tot mijn grote verbazing kreeg ik zes dagen later een appje van hem: ‘Was je serieus over het huis?’ Niet veel later is de koopdeal gesloten en waren Erwin en ik de trotse bezitters van een ontzettend leuk Jordanees appartementje!”

De aankleding deed Eleonora zelf. “Het is mijn passie om huizen mooi in te richten. Inspiratie doe ik op tijdens de reizen die ik maak, ik ben bijvoorbeeld vaak in India geweest. Mijn motto is dan ook: the eye needs to travel. Ik neem vaak mooie, unieke items mee terug naar huis. Niet echt in een bepaalde stijl, het is een beetje van alles en nog wat. Het moet wél uitgesproken zijn, een tikje opstandig en rebels. De dingen net even anders doen, daar houd ik van. Ik heb een hekel aan witgestucte muren; zo koud, kil en doorsnee. Geef mij maar doorleefde materialen; die geven warmte en gezelligheid.”

MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld
  1. De ronde tafel komt van Leeelijk Westerstraat, de stoelen zijn van zenza.com, de plantenbakken en de lamp komen van Made.com.
  2. De schilderijtjes nam Eleonora mee uit India, de pop komt uit een antiekwinkel in Parijs. De geborduurde vogeltjes vond ze op de Noordermarkt.
  3. Eleonora op het bankje voor haar huis.

Mooier maken

De voorkeur voor etnische en kleurrijke materialen ontwikkelde ze tijdens een backpackreis door Azië. Van Bali nam ze kleding en sieraden mee, waarmee ze op braderieën en jaarmarkten stond. Zo kon ze haar volgende reis financieren, weer op zoek naar mooie spullen. “Omdat ik geen leuke, betaalbare kinderkleding kon vinden voor mijn dochter, startte ik een kinder-kledingmerk, MIM-PI. ‘Mimpi’ is Maleis voor dromen.” Tijdens een reis door Bhutan en India raakte Eleonora in de ban van mandala’s, dat zijn geometrische tekeningen die de kosmos uitdrukken. “Nu verkoop ik sjablonen waarmee je je huis en meubels van mandalapatronen kunt voorzien. Decoreren en creëren is nu eenmaal mijn passie. Ik wil de wereld graag nog mooier maken.”

MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld

Het kleed is van Rozenkelim, de leren stoelen zijn van Wonen met lef en de opgezette pauw is van Taxidermy Amsterdam.

MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld
MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld
  1. De Brass-kast komt van Loods 5, de stoel van Westwing, de lamp is van Zenza en alle kussens zijn van De Weldaad op de Noordermarkt.
  2. De marmeren achterwand is van Ton Scholten, het marmeren dienblad van Antropologie, de koperen pan van Duikelman.
  3. Dit schilderij nam Eleonora mee uit India.
MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld

De keuken is opgepimpt met messing handgrepen van Buster and punch, de lampjes zijn van Loods5 en de roze vaas is van Ikea.

Luxe maken

Inspiratie genoeg dus om haar huis geheel naar eigen smaak en inzicht in te richten. Het keukenmeubel stond er al, Eleonora voegde alleen de messing handgrepen toe aan de frontjes en lades om het geheel een luxe uitstraling te geven. Ze liet in de keuken ook een mozaïektegelwand van tegelfabrikant Sicis plaatsen. “De roze tegeltjes geven warmte aan de ruimte. En als ultieme eyecatcher van het huis wilde ik graag een bloemenwand van Bisazza-mozaïek. Zoiets had ik gezien in een winkel in het Italiaanse Puglia, waar ik een vriendin bezocht. De fraai gekleurde keramische tegels maken ons appartement echt af, vind ik. Voor de slaapkamer heb ik gekozen voor behang met kraanvogels van Gucci. Dat matcht uitstekend met het Marokkaanse bruidskleed, gekocht in Marrakesh.”

MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld

Het kleed is van Frozen Fountain, de glazen tafel van L’Etoile, de messing tafel van Zara Home, de kussens komen van de Weldaad Noordermarkt. De bloementegels Bisazza zijn van Ton Scholten Tegelhandel.

MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld
MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld
  1. Zicht op de kleine tuin met pot van Sluistuinen.
  2. De roze mozaïektegels komen van Ton Scholten Tegelhandel. De vlinders zijn van Anne ten Donkelaar.
  3. Badkamer en tegels zijn van Ton Scholten, de hamamdoek komt van El Ramla Hamra.
MT42 zowoonik wonen M42 wonen eleonora Beeld

De houten kast komt van Leeelijk Westerstraat, de kandelaar uit Puglia, de fiets en de spiegel zijn van Made, de lamp komt van Zenza.

Inge van LieshoutLouis Lemaire. Styling: Inge van Lieshout. Productie: Insidehomepage

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden