Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó weet je of de eieren in je koelkast nog goed zijn

eieren-nog-goed.jpg

Een uitgebreid ontbijt op zondagochtend wordt nog lekkerder met een gebakken eitje. Maar terwijl je het doosje uit de koelkast pakt, vraag je je af wanneer ze ook alweer zijn gekocht. Was dat nou vorige week? Of stiekem toch al wat langer geleden? Met dit handige trucje check je snel en makkelijk: zijn mijn eieren nog goed?

En het fijne is: er is niets ingewikkelds aan. Alles wat je ervoor nodig hebt, is een steelpannetje, koud water en de eieren die je wilt testen.

Zó werkt het

Het gaat als volgt: pak het steelpannetje en vul het ruim met koud water (zorg ervoor dat er voldoende water in zit om de eieren volledig te bedekken en voeg daar nog een paar centimeter extra aan toe). Laat een van de eieren waarover je twijfelt nu voorzichtig in het pannetje vallen, wacht vervolgens even rustig af wat er gebeurt.

Zinken of drijven

Als het eitje naar de bodem zinkt en op zijn zij blijft liggen, weet je zeker dat het hartstikke vers is en dus prima eetbaar. Zinkt het ei en blijft het ‘rechtop’ staan, dan kun je het nog steeds veilig eten. Alleen is het wel verstandig om dat zo snel mogelijk te doen. Blijft het drijven op het water? Dan is het ei helaas niet meer goed en kun je het beter weggooien.

Lucht is het probleem

Wat er precies gebeurt met een ei en ervoor zorgt dat het uiteindelijk niet meer goed is? Dat komt doordat de schil gedeeltelijk luchtdoorlatend is. Hoe langer een ei blijft liggen, hoe meer de vloeistof binnenin verdampt en plaatsmaakt voor lucht. En hoe meer lucht er in een ei zit, hoe sneller het zal blijven drijven.

Bron | purewow.com
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant