null Beeld

Zó weet je zeker dat je in de winkel een gezonde plant koopt

Wanneer

je een nieuwe plant koopt, wil je natuurlijk dat de plant zo lang mogelijk

meegaat. Maar hoe weet je nu zeker dat je een gezond exemplaar in handen hebt?

Hier een aantal handige tips.

Loop de volgende punten na en dan weet je zeker dat

je goed zit!

Inspecteer de bladeren

Allereerst is het belangrijk dat je plant sterke en gezonde bladeren heeft. Bij de meeste planten betekent dit dat de bladeren groen zijn, helder en egaal van kleur. Laat planten met bleke bladeren, vergeling of bruine vlekken staan. Ook als de plant bladeren heeft die langs de rand bruin en droog ogen, dan kun je deze beter laten staan.

Pas gesnoeid?

Zien de planten eruit alsof ze recentelijk nog een snoeibeurt hebben gehad? Dit kan een slecht teken zijn. Het kan er namelijk op wijzen dat de plant zieke of beschadigde stengels heeft en dat deze zijn verwijderd om de plant er weer gezond uit te laten zien.

Lees ook

Dit is waarom je kaneel op je planten zou moeten strooien

Let op de stengel en de wortelen

Controleer of de stengel nog sterk is en overeind staat. Aan een plant met een slappe stengel heb je namelijk niet zoveel. Pak de plant ook even op om de wortels te controleren. Zijn de wortels doorgeschoten door het gat van de pot? Dan heeft de plant eigenlijk al te lang in de pot gezeten. Dit is niet per se iets slechts, want zo weet je wel dat de plant goed groeit. Maar dan weet je ook de het hoog tijd is om de plant te verpotten.

Zitten er insecten op?

Controleer ook altijd of er insecten of plagen op de kamerplant zitten. Eén vliegje is natuurlijk niet erg, maar als je ziet dat er meerdere beestjes op zitten dan is dit vaak een slecht teken. Vergeet niet om aan de onderkant van de bladeren of langs de stengel te kijken, want daar zitten ze vaak verscholen. Plagen die vaak voorkomen zijn onder andere bladluizen, spinmijten, schaalinsecten en wolluis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden