Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Is je ingevroren voedsel nog eetbaar? Let op deze vijf tekenen!

ingevroren-eten.jpg

Twijfel je of dat bakje nasi in je vriezer nog wel goed is? Of weet je niet meer zeker hoe lang die blauwe besjes er al liggen? Dan is het hoog tijd om de etenswaren in je vriezer eens onder de loep te nemen.

De volgende vijf tekenen kunnen erop wijzen dat het eten niet meer goed is.

1. Sneeuwvlokjes

Zitten er sneeuwvlokjes in je plastic zakje of doosje? Dan is er sprake van vriesbrand. Daarbij kruipen er watermoleculen uit het eten, die veranderen in ijskristallen. Daardoor kleurt je rode steak grijs en is je varkenshaas eerder bruin dan roze. Het eten is dan misschien nog wel veilig om te eten, maar het verliest wel z’n textuur en smaak. Lekker weggooien dus!

2. Lekkage

Ligt je vriezer vol met rozige, vleesachtige sappen? Dan is er waarschijnlijk iets ongemerkt in je vriezer opgewarmd en ontdooid. Alles wat met die sappen in aanraking komt, kan bederven. Geef je vriezer daarom een grondige schoonmaakbeurt en gooi alles wat lekt weg.

3. Doffe kleur

Bij gekookt eten kun je vaak aan de kleur zien of het nog goed is. Als het te lang in de vriezer ligt, dan zal het z’n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dat wijst op uitdroging, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg door het eten te lang in de vriezer bewaren.

4. Vieze geur

Als eten is ontdooid, kun je vaak ruiken of het nog goed is. Vooral voor vlees en vis geldt: als het stinkt, is het bedorven. Waag je er daarom niet aan en gooi iets weg als het stinkt.

5. Kleverig of slijmerig

Twijfel je of iets nog wel goed is? Check dan de textuur van het product. Daar kun je al gauw aan merken of iets nog veilig is om te eten. Wanneer iets kleverig of slijmerig is, dan kun je het beter weggooien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | The Kitchn
Foto | iStock

Ook interessant