Zó vraag je geld terug na een vertraging met de trein
De trein is een handig vervoersmiddel om snel van A naar B te komen. Helaas veroorzaakt reizen met de trein vaak ook ergernissen door vertragingen of treinen die niet rijden. Wist je dat je bij de meeste vervoerders geld kunt terugkrijgen na een vertraging?
In de meeste gevallen kun je geld terugkrijgen bij een vertraging van meer dan dertig minuten. Hierbij wordt gekeken naar het moment dat je volgens de reisplanner oorspronkelijk op je bestemming zou moeten zijn en het tijdstip waarop je daadwerkelijk bent aangekomen. De exacte voorwaarden kunnen verschillen per vervoerder, maar ze lijken wel op elkaar.
Regels
Voor het wel of niet terugkrijgen van geld gelden een aantal regels. Zo moet het terug te geven bedrag minimaal € 2,30 zijn. Bij internationale treinen is dit vaak € 4. Is de vertraging al minimaal 24 uur van tevoren aangekondigd? Dan krijg je geen geld terug. Het moet gaan om een bijzonder geval van overmacht, zoals een landelijke stroomstoring. Verder moet je de aanvraag om geld terug te krijgen binnen een bepaalde termijn indienen. Bij de NS is deze termijn drie maanden, bij andere vervoerders is dit soms twee weken.
Meerdere vervoerders hebben vertraging, wat nu?
Volgens reizigersorganisatie Rover krijg je vaak geen geld terug als je met meerdere vervoerders reist en vertragingen hebt opgelopen door een gemiste aansluiting. Een voorbeeld van hoe dat zit: je reist het eerste deel met de NS en die trein heeft tien minuten vertraging. Hierdoor mis je de aansluiting op een trein van Arriva. Je moet wachten op de volgende trein van Arriva die een kwartier vertraging heeft. Hierdoor heb je flink wat vertraging opgelopen, maar de beide treinen hebben los van elkaar onvoldoende vertraging gehad, waardoor je geen geld terugkrijgt.
Extra kosten na vertraagde trein
Heb je door een vertraagde trein je vliegtuig of concert gemist óf moest je een vervangende taxi betalen? Het is heel jammer, maar bedrijven zijn niet verplicht om die kosten voor je te betalen. In dat geval wordt vaak alleen het bedrag van het treinkaartje terugbetaald. Let wel op: sommige vervoerders houden hier wel rekening mee. Volgens Rover kan het dus geen kwaad om een klacht in te dienen bij de vervoerder als je extra kosten hebt moeten maken door vertraging.
Hoe vraag ik geld terug?
Reis je met een OV-chipkaart? Dan kun je bij de NS gemakkelijk geld terugvragen door in te loggen in ‘Mijn NS’. De vertraging die je gehad hebt moet dan wel zichtbaar zijn. Besluit je om naar een ander station te gaan, om daar bijvoorbeeld met de bus verder te reizen? Dan kun je vaak niet aantonen dat dit voor vertraging heeft gezorgd. In dat geval kan het nodig zijn om een klacht in te dienen bij de klantenservice. Reizigers zonder OV-chipkaart kunnen dit formulier invullen.
Reis je met een andere vervoerder? Hieronder vind je alle informatie over het terugkrijgen van geld na een vertraging.
- Arriva (Let op! Selecteer linksboven in het scherm de juiste regio)
- Keolis/Syntus
- Breng
- NS Internationaal
- Connexxion (Valleilijn)