Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Ben jij een flapuit? Zo voorkom je dat je je mond voorbij praat

partner-confrontaties.jpg

We zeggen allemaal weleens dingen waar we later spijt van hebben. Bijvoorbeeld tijdens een ruzie of een verhitte discussie. Of wanneer we in ons enthousiasme iets vertellen wat we eigenlijk nog even geheim hadden moeten houden. Gelukkig kun je daar iets tegen doen.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Ohio blijkt dat er een simpel trucje is waarmee je zelfs in de meest penibele situatie kunt voorkomen dat je de verkeerde dingen zegt. Hoogleraar psychologie Dominik Mischkowski stelt dat je het best kunt doen alsof je een vlieg bent.

Vlieg op de muur

Hoewel het klinkt als een goede grap, meent de hoogleraar het heel serieus. Volgens Mischkowski werkt het trucje simpel en effectief. Heb je de neiging er iets uit te flappen? Beeld je dan in dat je als een vlieg op de muur zit en de situatie van een afstand bekijkt. Deze techniek wordt in de psychologie ook wel zelf-distantiëring genoemd. Door je mentaal los te koppelen van de situatie, kun je de discussie bekijken door de ogen van een anoniem en onpartijdig publiek. Als je je dit levendig kunt voorstellen, ben je volgens de psycholoog beter in staat je eigen gevoelens onder controle te houden.

Geleid door emoties

“Wanneer je te veel focust op hoe je je voelt, gaat het meestal mis,” vertelt mede-onderzoeker Brad Bushman. “Het houdt de emotionele gedachten en associaties met de gebeurtenis in je geest in stand. Daardoor is het    waarschijnlijker dat je je in de communicatie door je emoties laat leiden.” De onderzoekers stellen ook dat de techniek van afstand nemen beter werkt dan afleiding zoeken. “Afleiding werkt op korte termijn, maar de gevoelens zullen uiteindelijk toch terugkeren en tot dezelfde pijnlijke situaties lijden,” stelt Mischkowski.

Grotere afstand, andere kijk

Liever afstand dan afleiding, dus. Daarbij geldt: hoe groter de afstand die je je inbeeldt, hoe kleiner de kans dat je woorden een klein drama veroorzaken. “Potentiële ruzies met vrienden, familie, je partner en zelfs met vreemden zullen minder snel escaleren als je de situatie als een vlieg op de muur vanaf een afstand kunt bekijken,” stelt de hoogleraar. “Als je psychologisch afstand neemt van een situatie, krijg je een breder perspectief. Dat levert letterlijk een andere kijk op. Misschien is de chauffeur die je net afsneed in het verkeer wel te laat om zijn dochtertje af te halen op school. En niet een sukkel die niet kan rijden”

Lees ook
Waarom koken goed is voor je geestelijke welzijn

Bron| Science Daily
Beeld| iStock

Ook interessant