Zó voorkom je een boete als je de kerstboom met open achterklep vervoert Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó voorkom je een boete als je de kerstboom met open achterklep vervoert

Het is altijd een worsteling om de kerstboom in de kofferbak te krijgen, vooral als je niet zo’n grote auto hebt. Als het niet past, mag je een kerstboom dan met een open achterklep vervoeren?

Hier moet je op letten.

Kans op boete

Misschien heb je dit jaar expres voor een grote kerstboom gekozen of had je ‘m in het tuincentrum wat kleiner ingeschat. Kortom: je zit met een te grote boom en een te krappe kofferbak. Mag je de achterklep dan openlaten zodat de kerstboom een stuk uit de auto steekt? Ja, dat mag. Maar wel onder voorwaarden. Ondeelbare lading – in dit geval een kerstboom, die je niet in losse onderdelen kunt vervoeren – mag maximaal een meter uit de kofferbak steken. Steekt hij verder uit? Dan heb je een rood-wit gestreept markeringsbord nodig. Doe je dat niet, dan kun je een boete van 140 euro krijgen. Als een voorwerp meer dan 1,75 meter uitsteekt, loopt die boete zelfs op tot 210 euro.

Lees ook:
Dít is de boete voor rijden met een bevroren of beslagen autoruit

Nummerbord moet zichtbaar zijn

Let bij het vervoeren van een kerstboom met een open achterklep ook op de kentekenplaat. Deze moet altijd goed zichtbaar zijn. Is dat niet het geval? Dan loop je kans op een boete van 149 euro. Ook de achterlichten en richtingaanwijzers moeten duidelijk te zien zijn. Je mag een kerstboom dus – onder voorwaarden – vervoeren in een kofferbak met een open klep, maar echt gezond is het niet. Met een open achterklep zit je namelijk de hele autorit in de uitlaatgassen van je eigen auto en die van anderen.

Bron | AD, ANWB
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden