Ook Amalia vierde Koningsdag 2022 mee in Maastricht. Beeld EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl
Beeld EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl

Zó vierde de koninklijke familie Koningsdag 2022 in Maastricht

Vandaag vierde Koning Willem-Alexander zijn 55ste verjaardag in Maastricht. Het was een prachtig feest met muziek, gedans, de mooiste outfits en interviews met de koninklijke familie.

We zetten de opvallendste gebeurtenissen op een rij.

Een koninklijke boks

Vanochtend om 11.00 uur kwam de koninklijke familie met de bus aan in Maastricht. De jarige koning ging zijn familie voor en met zijn allen begroetten ze de mensen die klaarstonden om een glimp van de royals op te vangen. En die zagen eruit om door een ringetje te halen. Wil je alles lezen over de outfits van Máxima en de prinsessen? Daar schreven we dit artikel over. Ondanks dat de coronamaatregelen niet meer gelden, gaven de meeste leden van het koninklijk huis een boks in plaats van een hand.

De leden van het koninklijk huis

Jaarlijks blijft het tot het laatste moment geheim welke leden van de koninklijke familie zich bij het koninklijk paar voegen op Koningsdag. Dit jaar waren dat hun dochters Amalia, Alexia en Ariane. Daarnaast waren Constantijn en Laurentien, Bernhard junior met zijn vrouw Anette, Maurits en Marilène en Pieter-Christiaan en Anita aanwezig in Maastricht.

Verwijzing naar oorlog in Oekraïne

Tijdens de tocht liet de koning weten dat hij enorm geniet van Koningsdag. Aan de NOS vertelt hij: “Alles wat Maastricht neerzet, is ongelofelijk. We genieten met volle teugen en het is gelukkig nog niet voorbij.” Verder verwijst hij ook nog naar de oorlog in Oekraïne. “Het betekent ontzettend veel voor mij en voor ons dat het weer kan. Vooral dat het in vrijheid kan, nadat we zelf twee jaar lang opgesloten hebben gezeten door de coronacrisis. En dat je nu in Oekraïne ziet dat het niet vanzelfsprekend is. We zijn hier heel dankbaar voor en dat moeten we ook zijn.”

Amalia’s studiekeuze

Ook prinses Amalia werd geïnterviewt. Ze vertelde onder andere over haar studiekeuze: “Of dat in Maastricht zal zijn? Nou, dat weten we nog niet”, lacht ze. “Maar ik hoop binnenkort een keuze te kunnen maken. Maastricht is echt een prachtige stad, die een fantastisch programma heeft neergezet.”

Swingen op de muziek

Naast alle interviews was er ook genoeg tijd voor muziek en er werd zelfs even gedanst. Bij het optreden van dj’s Lucas & Steve hielp Amalia met de special effects en ook de rest van de koninklijke familie stond op het podium mee te swingen.

‘Een onvergetelijke dag’

Aan het eind van het feest in Maastricht bedankte de koning de stad en de organisatie. “Het was een onvergetelijke dag. Twee jaar lang heeft dit in het vat gezeten, maar het is niet verzuurd. Twee lange jaren van collectief chagrijn, waarin Limburg geraakt werd door de coronapandemie en een watersnoodramp. Daarom zijn we zo dankbaar dat het vat weer openging en dat we het in vrede en veiligheid hebben kunnen vieren. Dat is niet iedereen gegeven, zoals slechts een paar honderd kilometer verderop te zien is in Oekraïne.”

Bron | NOS

Lisa MancheEM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden