null Beeld Living4media/Beeldig beeld, Flexa.
Beeld Living4media/Beeldig beeld, Flexa.

PREMIUM

Zo veel redenen om uit te pakken met kleur in je interieur

Of je nou houdt van pastel, vergrijsde kleuren of wat pittiger tinten, van een beetje (meer) kleur in je interieur word je meteen vrolijk.

null Beeld

Niet alleen met gekleurde vakken leg je accenten, ook met een lijnenspel kun je iets benadrukken en extra aandacht geven.

Kleur bekennen

De meest voor de hand liggende manier om kleur in huis te brengen, is kiezen voor een wat gedurfdere kleur voor ­bijvoorbeeld de bank. Niet het veilige grijs of taupe, maar ga voor een bank in bijvoorbeeld velvet groen of brique. Veel mensen durven dat niet omdat het meestal toch een flinke aanschaf is en een kleur misschien wel erg mode­gevoelig. Oplossing: gekleurde kussens op je bank. Zo voeg je ook al snel kleur toe en kun je bovendien gemakkelijk ­afwisselen.

null Beeld

De felroze rand geeft een vrolijk accent, maar creëert ook meer diepte.

Het betere raamwerk

De tijd dat kozijnen van ramen en deuren perse RAL 9010 (offwhite) moeten zijn lijkt voorbij. Na de komst van al het zwarte staal in het interieur lijkt de deur naar gewaagdere opties open te staan. Blauwe kozijnen met een nét iets andere tint blauw raamkozijn kan dan ook prima. Het leuke aan gekleurde raam­kozijnen is dat wat je dóór het raam ziet ineens ingelijst lijkt te zijn. Of ga juist voor het tegenovergestelde effect; als je een binnendeur plus het kozijn in dezelfde kleur als je muur verft (uiteraard wel met de daarvoor geschikte verf) lijkt de deur bijna weg te vallen, waardoor een kleine muur ineens veel groter oogt.

null Beeld

Geverfde randen om je raam, geven de illusie van een schilderij; je lijst het landschap in. Verf: Bright Skies (kleur van het jaar 2022) en Positive Blush van Flexa.

Gewoon dóén

Ook plafonds moeten er tegenwoordig aan geloven. Niet meer een groot wit vlak boven je hoofd, maar juist een kleurtje. Zo voeg je in een keer wel heel veel vierkante meters kleur toe. Verf je een plafond heel donker – donkerblauw, -groen of -rood bijvoorbeeld – dan ­ontstaat er meteen een intieme sfeer. Zoals in een hoge, smalle hal die misschien wat kil aanvoelt. Met een donker plafond is dat meteen opgelost. Om te kijken of het iets voor jou is, kun je ook beginnen in een kleinere ruimte. Denk aan het plafond van het toilet. Verf het mee in de kleur van de wand en het voelt een stuk zachter en rustiger aan. Alsof de ruimte je omarmt.

null Beeld

Een geschilderd plafond voelt meteen knus aan. Met een band eronder in dezelfde kleur verlaag je een (te) hoog plafond.

Gezichtsbedrog

Duidelijk is dat je leuk kunt spelen met verf omdat het al snel effect geeft. En echt spannend is het niet, want het is maar verf. Bevalt de kleur je niet, dan haal je er zo weer een roller overheen. Ideaal om dus letterlijk eens buiten de lijntjes te kleuren. Door dat te doen, kun je accenten leggen. Heb je een smal kozijn en zou je willen dat het breder is, doe dan net als met lippenstift; breng de lijn erbuiten aan en kleur in. Ook een open haard of schouw maak je zo tot een echte blikvanger. Door links en rechts van de koof van de haard een centimeter of dertig verticaal extra te pakken en in een andere kleur te verven dan de rest van de muur valt de haard nog meer op.

Met een op de wand geschilderd vlak dat doorloopt op het plafond creëer je een afgebakend plekje in een grote ruimte, bijvoorbeeld om onderscheid te maken tussen de eet- en woonkamer.

null Beeld

Door de felle kleur alleen in de nis te gebruiken valt deze extra op, maar blijft het geheel toch rustig

Muurbloempjes en méér

Behang is geweldig om in één keer kleur én sfeer aan te brengen. Het maakt een klein muurtje groot(s). Kies vervolgens een tint uit het behang om andere wanden mee te verven en gebruik meerdere tinten uit het behang voor je accessoires. Zo kan je behang het uitgangspunt zijn voor alle keuzes in je interieur. Ook een bont gekleurd vloerkleed zou op deze manier het vertrekpunt van je inspiratie kunnen zijn. Plak behang niet alleen op de muur, maar ook op je plafond. Of, als je dat toch te heftig vindt, aan de binnenkant van een open kast. Of versier er een saaie gladde deur mee. Wat je ook doet, het sleutelwoord is: durf!

null Beeld

Kies behang dat bij de sfeer van de kamer past, maar wel in felle kleuren. Als je een paneel behangt, kun je dat gemakkelijk verplaatsen of eens wisselen.

Visgraat 2.0

Wat blijft er over na het ‘inkleuren’ van wanden, houtwerk en plafond? Juist, de vloer. Niet alleen met een vloerkleed of tapijt breng je kleur aan, maar ook met toffe tegels. Wat denk je van een visgraatvloer van Marokkaanse zelliges in plaats van parket? Misschien niet per se voor in de woonkamer, maar keuken, hal, badkamer en toilet krijgen zo een geweldige metamorfose. De tegels zijn in de mooiste tinten te koop.

null Beeld

Het simpelst is natuurlijk een muur of deel van een muur een fijne felle kleur te geven.

Trend-alert

In september komen alle kleurexperts weer met hun nieuwe trendkleur voor het komende jaar. Wij mogen die van Karwei alvast verklappen: Nordic Green van Le Noir & Blanc. Zacht, natuurlijk en een tikje vergrijsd. Mooi!

Ghislaine van Delden.Living4media/Beeldig beeld, Flexa.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden