PREMIUM
Zo vaak zou je je zonnebril eigenlijk moeten vervangen
Het wordt warmer en de zon schijnt weer geregeld. Dat betekent ook dat je weer vaker een zonnebril opzet. Hoelang deze eigenlijk meegaat, vertelt Rian van Koulil van Hans Anders.
Hoelang gaat een zonnebril mee?
“De gemiddelde levensduur van een zonnebril is twee jaar, afhankelijk van hoe je met je zonnebril omgaat. Als een bril heel intensief wordt gedragen, maar minder goed wordt onderhouden, gaat hij minder lang mee. Je bril zonder brilkoker in je tas gooien, tast je zonnebril natuurlijk aan. Als je je bril veel op je hoofd zet in je haar, wordt het montuur wijder en komen er vettige haarproducten op het glas. Hier is het glas niet voor gemaakt; de coating kan daardoor afnemen. Door beschadigingen op het zonneglas, zoals krassen, kan er UV-straling door het glas komen en bieden je glazen een mindere bescherming.”
Is er verschil tussen goedkope en dure merken?
“Als je je zonnebril in een toeristenwinkeltje koopt, heb je geen garantie dat de glazen de juiste bescherming bieden. Het verschil tussen een goedkope zonnebril en duur merk zit met name in kwaliteit van glazen, maar die heeft niets met het merk te maken.”
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een zonnebril?
“Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een zonnebril. Vaak zit er op een zonnebril een stickertje met een CE-markering. Dit geeft aan hoeveel er van het zichtbare licht wordt gefilterd. Hoe meer licht er wordt gefilterd, hoe beter de glazen je ogen zullen beschermen tegen verblinding. Wij raden altijd aan een bril te kiezen met CE2 of CE3.”
• “CE2-glazen zijn prima voor mooi weer en bieden een absorptie van het zichtbare licht van 57 tot 82 procent.”
• “CE3-glazen bieden tussen 82 en 92 procent lichtabsorptie. Deze glazen beschermen voldoende tegen heel fel zonlicht en deze worden door ons het meeste aangeraden.”
“Daarnaast moet de bril ook bescherming tegen UV-straling bieden. De beste glazen hebben UV 400. Als glazen UV-bescherming bieden, staat dit altijd op de bril. Tenzij je je zonnebril bij een toeristenwinkeltje op het strand hebt gekocht, dan heb je geen garantie dat de glazen je ogen goed zullen beschermen. Deze garantie heb je wel als je naar een brillenzaak gaat. Als je de zonnebril gebruikt voor winter- en watersport, is het belangrijk om te kiezen voor gepolariseerd glas. Dit heeft een anti-verblindingsfilter.”
Moet je een zonnebril op sterkte eerder vervangen?
“Nee, eigenlijk niet. Het enige verschil is dat er een sterkte achter zit. Het is wel verstandig om je zonnebril op sterkte te vervangen als je van sterkte verandert bij je andere bril. Het is voor je hersenen en je ogen vermoeiend om tussen twee sterktes te schakelen.”
Kan het kwaad als je je zonnebril niet op tijd vervangt?
“Hoe langer je wacht, hoe minder goed de bescherming en hoe slechter dat voor je ogen zal zijn. De levensduur van je zonnebril heb je dus zelf in de hand. Zie je dat er krasjes of scheurtjes beginnen te ontstaan, dan is het een goed idee om over een nieuwe bril na te denken, omdat je beschadigde bril je ogen niet meer optimaal zal beschermen.”