Margriet logo
null Beeld

Zó vaak zou je je kleding moeten wassen (en niet alleen om de hygiëne)

Sommige mensen wassen hun kleding het liefst na één keer dragen en anderen wachten net zo lang totdat het écht nodig is. Wat is nou eigenlijk het beste?

Het aantal keer dat je je kleding zou moeten wassen heeft niet alleen te maken met hygiëne...

Microplastic

Wassen heeft namelijk ook impact op het milieu. Je kleding kan plastic bevatten en wanneer we dit wassen, komen kleine vezels hiervan – ook wel microplastic genoemd – vrij. Om het aantal microvezels te verminderen, helpt het om minder vaak te wassen of om kortere programma’s te draaien.

Jeans

Om je jeans zo mooi mogelijk te houden, moet je ‘m niet te vaak wassen. De stof wordt hierdoor slap, waardoor de vorm van de broek kan veranderen. Daarnaast kan de kleur van je jeans op den duur vervagen. Om deze kleur te behouden, kun je je spijkerbroek het beste wassen met natuurazijn. Toch kan het te weinig wassen van je jeans slecht zijn voor je gezondheid. De standaard regel is dan ook dat je ‘m na vijf dagen écht in de wasmachine moet doen.

Shirts, blouses en jurkjes

Voor je shirts, blouses en jurkjes geldt eigenlijk dezelfde regel: na twee keer dragen zou je ze moeten wassen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Als jij een bepaalde outfit aanhebt tijdens een avondje uit, is het wel zo fris om deze gelijk in de was te doen, omdat er dan al snel een rook- of zweetgeur aanhangt. Maar draag jij thuis een jurkje en zweet je nauwelijks, dan kun je deze gerust iets langer dragen. Rokjes kunnen trouwens sowieso iets langer mee, deze kun je het beste na drie keer dragen wassen.

Jassen en sjaals

Deze twee kledingstukken worden heel vaak vergeten als het om wassen gaat. Zeker als het koud is buiten, draag je je jas en sjaal dagelijks. Die twee items zou je dan eigenlijk elke twee maanden moeten wassen. Denk er maar eens over na: je draagt je sjaal rondom je gezicht, ook als je heel verkouden bent. Daarnaast blijft er wel eens een restje parfum of make-up op achter. En ja, we laten onze sjaal ook regelmatig slingeren, dus wie weet waar ‘ie op heeft gelegen. Reden genoeg dus om ‘m wat vaker te wassen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Monstyle, Marie Claire

Beeld | iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden