null Beeld

Zo vaak zou je het water van je (opblaas)zwembad in de tuin moeten vervangen

Of je nou de luxe van een ingebouwd zwembad hebt of het bij een opblaasbadje blijft. Niks lekkerder dan een verfrissende duik in het zwembad tijdens een hete dag. Of nou ja, hoe fris is dat eigenlijk? Zo vaak zou je het zwembadwater namelijk moeten vervangen. 

Zo houd je die zwempartij niet alleen verkoelend, maar ook nog hygiënisch.

Zwembadwater vervangen

Hoe vaak je het zwembadwater zou moeten vervangen hangt af van wat voor soort zwembad je hebt. Er bestaan drie verschillende soorten: het opblaaszwembad, een opzetzwembad en een bouwkundig zwembad. Toch hangt het er bij alledrie vanaf hoe goed je het water tussentijds onderhoudt én of je het vaker moet vervangen. Dek je het bijvoorbeeld steeds af, dan zal het zwembadwater minder snel aan vervanging toe zijn, dan wanneer je alle beestjes en blaadjes laat drijven tot je weer een duik neemt. Ook zorgt extreme hitte ervoor dat je water sneller verdampt en het zoutgehalte te hoog kan worden. Dit kun je voorkomen door het zwembad steeds goed af te dekken, maar vergeet je dit? Dan zul je ongeveer vijf procent van het water wekelijks moeten vervangen. Ook bij een hevige onweersbui is het aan te raden het bad af te dekken, anders kan het zwembadwater groen uitslaan.

Zwemfeestje

Daarnaast is het natuurlijk heel leuk om bij mooi weer het zwembad in de tuin te gebruiken en vrienden uit te nodigen. Maar ook hier komen een hoop extra bacteriën kijken en kan er bij een heuse poolparty nogal het één en ander aan eten en drinken in het water terechtkomen. Na een feestje is het dus aan te raden het zwembadwater altijd helemaal te vervangen.

Lees ook: Waarom je beter eerst kunt douchen voordat je gaat zwemmen

Bouwkundig zwembad

Heb je een bouwkundig zwembad? Dan laat je die natuurlijk niet na elke zwempartij helemaal leeglopen. Sterker nog, dat hoeft ook niet. Dit soort ingebouwde baden hoeven alleen eenmaal per jaar goed schoongemaakt te worden, bijvoorbeeld na de zomer. Hiervoor pomp je het water uit het bad tot het waterniveau onder de hoogste inspuiter en skimmer staat. Wanneer je het zwembad bij mooi weer klaar maakt vul je dit gedeelte met vers water weer aan. Daarbij geldt wel dat je het zwembadwater tussentijds ook goed schoon moet houden, bijvoorbeeld met filterinstallaties of een zwembadrobot. Doe je dit niet, dan zul je af en toe toch al het water moeten vervangen.

Opzetzwembad

Een opzetzwembad is een bad dat je tussentijds kunt afbreken. De meeste mensen zetten zo’n zwembad één keer per jaar in elkaar en laten ‘m dan tot het einde van de zomer staan. Hierbij is het makkelijk: dit zwembadwater hoef je in principe maar één keer per jaar te vervangen. Maar ook hier geldt: houd het zwembadwater tussentijds goed schoon, anders zal je ‘m toch wat vaker opnieuw moeten vullen.

Opblaaszwembad

Voor een opblaaszwembad geldt vaak dat je ‘m neerzet als het een paar dagen mooi weer wordt. Zodra de zonnige week weer voorbij is, laat je het bad meestal weer leeglopen. In die week of paar mooie dagen hoef je het water dus niet ook nog te vervangen. Wel is het aan te raden om je bad steeds goed af te dekken en bijvoorbeeld met een zeef de blaadjes, beestje en andere viezigheid er meteen uit te vissen. Ook kun je bijvoorbeeld een voetenbadje voor het opblaaszwembad neerzetten, zodat er minder vuil in het water komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Toppy, Flair

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden