Handschoenen wassen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo vaak moet je je handschoenen eigenlijk wassen

Met de koude temperaturen zijn warme handschoenen onmisbaar. Alleen gaan ze niet zo vaak in de wasmachine als kleding. Toch is dit wel belangrijk, want er zit meer viezigheid op dan je misschien zou denken.

Dr. Jameela Yusuff, chef medische dienst van de Health Science University, vertelt aan Huffpost dat handschoenen het meest kwetsbaar zijn, omdat ze met allerlei virale deeltjes in contact kunnen komen. “Denk bijvoorbeeld aan micro-organismen die hepatitis A- en B-virussen, stafylokokken en verschillende vormen van salmonella kunnen veroorzaken.” Verder kunnen je handschoenen besmet raken met darmpathogenen. Dit zijn virussen of bacteriën die verschillende darmziekten kunnen veroorzaken, stelt Dr. Thomas A. Russo, chef van de Health Science University van de afdeling infectieziekten.

Minder ernstig dan het klinkt

Toch is het minder ernstig dan het klinkt. “Deze bacteriën en virussen moeten eerst in je darmkanaal terecht komen, wil je er ook echt ziek van kunnen worden. Ze moeten van kleding naar je handen gaan en dan moeten je handen je mond raken. Of, als het een luchtwegpathogeen is, moet het naar je handen gaan, en vervolgens naar je ogen en mond.”

Regelmatig wassen

Het risico om ziek te worden van de bacteriën of virusdeeltjes die op je handschoenen zitten, is dus niet zo groot. Maar dat wil volgens de onderzoekers nog niet zeggen dat ze nooit de wasmachine hoeven te zien. Yusuff adviseert om kleding en accessoires voor koud weer drie tot vijf keer per seizoen te wassen. Items, zoals handschoenen, die vaak in contact komen met liftknoppen, deuren en metropalen, kun je het best nog vaker wassen. “Hoe vaak je je handschoenen moet wassen hangt af van je gebruik. Als je de metro of de bus neemt en op liftknoppen drukt en veel deuren opent, moet je ze regelmatiger wassen. Het beste is dan om ze minimaal één keer per week in de wasmachine te doen. Dit is voldoende om eventuele ziekteverwekkers die je kleding mogelijk hebben besmet, te inactiveren.”

Zijn je handschoenen niet gemaakt voor de wasmachine? Denk bijvoorbeeld aan leren handschoenen, dan stelt Russo voor om de hele week van paar te wisselen om virale deeltjes de tijd te geven om te verdwijnen.

Bewaartip handschoenen

Verder kun je handschoenen het beste niet in je jaszakken bewaren. De binnenkant van je handschoen kan vol zitten met bacteriën en al helemaal als je snel klamme handen krijgt. Stop je de vochtige handschoenen of wanten vervolgens in je jaszak, dan kan de stof niet goed ademen, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. En dat betekent dat je handschoenen ook kunnen gaan stinken.

Wil je meer weten over het wassen van bepaalde kledingstukken? Denk bijvoorbeeld aan je winterjas of je sjaal? Lees dan dit artikel.

Bron | Huffpost

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden