Vrouwen in badjas Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo vaak moet je je badjas eigenlijk wassen

Het is onze grootste vriend na een douchebeurt of als we gewoon een dagje thuis doorbrengen: de badjas. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe vaak je een badjas moet wassen? Het is misschien vaker dan dat je zou denken.

Textielexpert Siobhan Hayman vertelt aan de Britse krant The Independent dat een badjas veel bacteriën met zich mee kan dragen. “Wanneer je een badjas draagt is er veel contact met de huid, zweet en ander vocht,” legt ze uit. “Bovendien bestaat een badjas vaak uit dezelfde stof als een handdoek. Dat geeft je al een hint over hoe vaak je een badjas het beste kunt wassen.”

Zo vaak wassen

Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de Amerikaanse universiteit NYU vertelt aan The Independent dat het na drie tot vier dagen wel tijd wordt om je badjas een wasbeurt te geven. Voor veel mensen betekent dat in de praktijk: om de twee of drie dagen, afhankelijk van de staat van je kamerjas en hoe vaak je hem draagt. “Je zult niet ziek worden als je je badjas pas na een week of twee in de was gooit,” legt Tierno uit. “Maar je trekt een vuile onderbroek toch ook niet opnieuw aan nadat je jezelf gewassen hebt?”

Die ideale wasfrequentie hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je hem draagt en in welke situatie. Als je je badjas bijvoorbeeld ook draagt tijdens het koken, dan is de kans groot dat er wat spetters op belanden. In dat geval kun je deze het beste meteen wassen. Ook als je ziek bent, raden de experts aan om een badjas eerder te wassen, om alle slechte bacteriën te doden.

De beste manier om je badjas te wachten

Het is dus belangrijk om je badjas regelmatig in de wasmachine te gooien, maar op welke manier wordt deze echt schoon? Hayman stelt dat bacteriën pas dood gaan bij zo’n veertig graden. Dertig graden kan ook, als je de badjas minder vaak draagt.

Wil je de badjas graag zo lang mogelijk zacht houden? Dan is het verstandig om de badjas na het wassen niet in een droger te stoppen, maar in de buitenlucht uit te hangen. Net als een handdoek verliest een badjas na elke wasbeurt en toer in de droogtrommel wat vezels, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de jas minder zacht wordt.

Bron | HLN

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden