Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo vaak moet je je douchegordijn eigenlijk wassen…

schoonmaken.jpg

Een douchegordijn is een ideale broedplaats voor kalk en schimmel. Jakkes! Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij dat gordijn voor het laatst een opfrisbeurt gegeven? Deze schoonmaakexperts weten hoe vaak dat zou moeten en hoe je het ’t best aanpakt.

Verrassende tips voor de voorjaarsschoonmaak

Na een winter waar maar geen eind aan leek te komen, is het voorjaar eindelijk aangebroken. Voor één op de drie Nederlanders het moment om het huishouden eens flink onder handen te nemen. Tijd voor de traditionele voorjaarsschoonmaak! De deskundigen van helpling.nl, de online marktplaats voor het vinden van een huishoudelijke hulp, hebben 8 verrassende tips op een rij gezet die je zeker moet raadplegen voordat je van start gaat.

1. Het douchegordijn  

Een douchegordijn moet je minstens één keer per jaar wassen. Dus waarom niet nu? Doe het gordijn in de wasmachine op 30 graden, zonder wasmiddel. Zo’n douchegordijn komt veel in aanraking met vocht, daardoor is het een broedplaats voor kalk en schimmel.

2. Meer dan je standaardroutine

Wat maakt een voorjaarsschoonmaak anders dan de gewone? Het idee is dat bij de voorjaarsschoonmaak alle dingen aan bod komen waar je normaal geen tijd voor hebt. Denk aan het opruimen van je kledingkast, stoffen achter het bed en de koelkast of het wassen van je gordijnen. Ga alle kamers langs en bekijk wat je nodig onder handen moet nemen.

3. Voor de liefde

Ben je single en wil je graag dat daar verandering in komt? Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de mensen een schoon huis belangrijk vindt bij het kiezen van een partner. De slaapkamer speelt hierin de grootste rol. Dus heb je iemand op het oog en lijkt het wat te worden tussen jullie? Stop dan wat extra tijd in de voorjaarsschoonmaak.

4. Stel prioriteiten

Als je flink de handen uit de mouwen wilt gaan steken, lijkt alles in huis ineens te moeten worden aangepakt. Denk goed na over wat jij belangrijk vindt en in welke kamers je veel tijd doorbrengt.

5. Meer is niet altijd beter

Associeer jij veel schuimend sop ook met schoon? Dat is dus een denkfout. Schoonmaakmiddelen werken niet beter als ze meer schuim produceren. Als je te veel sop gebruikt, blijft er juist een plakkerig laagje over waar stof eerder op blijft liggen.

6. Het gevaar van een vieze dweil  

Na het stofzuigen als finishing touch nog de dweil door het huis halen? Dat heeft alleen zin met een schoon exemplaar. Dweilen zijn warm, vochtig en komen in contact met etensresten. Voor bacteriën de ideale plek om zich te vermenigvuldigen. Was de dweil daarom elke keer nadat je ‘m hebt gebruikt op 60 graden. Gebruik je een dweil die niet in de was kan? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.

7. De ramen lappen

Als de zon gaat schijnen, zie je ineens hoe vies de ruiten zijn. Tijd voor actie, denk je. Toch kun je beter even niets doen. Door de warmte van het zonlicht verdampt het water met schoonmaakmiddel veel sneller op het glas. Dat zorgt voor lelijke strepen op je net schoongemaakte ramen. Dus wees geduldig en wacht op een bewolkte dag.

8. Vergeet je kussen niet

Je slaapt waarschijnlijk elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is dat een paradijselijk oord voor huismijt. Mijten weten zich erop en erin te nestelen, zelfs door het kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350.000 bacteriën, maar gelukkig kunnen ze ook in de wasmachine. De truc is om naast je kussen een tennisbal mee te laten draaien. Door het stuiteren van de bal krijgen de veertjes in je kussen niet de kans om aan elkaar te plakken.

Beeld: iStock

Leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant