Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó vaak moet je eigenlijk je badjas wassen (plus handige wastips)

badjas-wassen.jpg

Een badjas is een heerlijk kledingstuk voor de koude ochtenden en een zeer warm welkom als je uit de douchecabine stapt. Maar hoe vaak moet je deze kamerjas eigenlijk in de wasmachine gooien?

En ook fijn om te weten: hoe kun je de badjas het beste wassen en drogen zodat deze lang mooi en zacht blijft?

Regelmatig je badjas wassen

Hoe vaak jij je badjas moet wassen, hangt af van de hoeveelheid dagen jij de huisjas aantrekt. Draag jij ‘m iedere dag, dan zal je jas sneller in de wasmachine moeten belanden dan dat je het kledingstuk eens per week aantrekt.

Schiet jij elke ochtend als eerste in je badjas om een lekkere kop koffie te gaan zetten, dan is het aan te raden om de kamerjas om de 2 à 3 dagen te wassen. Sla jij de jas na het douchen gelijk om je heen, dan kan een wasbeurt om de dag geen kwaad.

Wastips

Ondanks dat het wassen van een badjas noodzakelijk is, wil je je luxe ochtendjas natuurlijk wel zo lang mogelijk mooi houden. Het is dan ook van belang dat je de kamerjas op de juiste manier wast. Een gekleurde jas kan mee met de bonte was, maar wil je blijven genieten van je prachtige badjas dan is het een goed idee om een apart wasje aan te zetten voor dit kledingstuk.

Natuurlijk heeft elke badjas een labeltje waarop de wasvoorschriften te zien zijn. Zo weet je direct op welke temperatuur je kamerjas in de wastrommel kan. Toch kan het voorkomen dat het kriebelige stukje papier al uit de basjas is geknipt. Weet dan dat je badjas hoge temperaturen niet aangenaam vindt. Ga voor veilig en zet de temperatuur van de wasmachine niet hoger dan 40 graden. Dan heb je de meeste kans dat je badjas er weer als nieuw uitkomt.

Wasmiddel

Zeker als je een badjas vaak aantrekt zodra je uit bed komt, ben je geneigd om een lekker fris geurtje toe te voegen tijdens het wassen van de kamerjas. Maar een badjas kan niet zo goed tegen de agressieve stofjes in wasmiddel. Je hoeft voor een goede wasbeurt alleen een half kopje azijn toe te voegen. Zo behoudt de ochtendjas zijn zachte en kleurrijke buitenkant.

Wassen met azijn lijkt een rare tip, maar je kan erop vertrouwen dat je fijne badjas niet naar het middeltje gaat ruiken. Ben je daar toch niet van overtuigd, dan is het beter om wasverzachter in plaats van wasmiddel toe te voegen. Ook zorgt wasverzachter ervoor dat je badjas nog zachter aanvoelt. Maar zorg dat je niet té verslaafd raakt aan het extra zachte gevoel na de wasbeurt. Voeg je een te grote hoeveelheid wasverzachter toe dan gaat het in de stof van je jas zitten. Hierdoor wordt de kamerjas zwaar en zakt het model zo uit je luxe badjas. Je wilt niet met een grote lap stof om je heen aan de ontbijttafel verschijnen.

Natuurlijk drogen

Niet alleen het wassen van een badjas is belangrijk, ook het drogen ervan. We vertelden net al dat je een badjas na het douchen het beste om de dag kan wassen. Maar het is ook van belang dat je je vochtige (of zelfs natte) ochtendjas meteen goed uithangt na het badderen zodat deze goed kan drogen. Dit kan binnen of buiten over een droogrek of hang de jas voor een open raam.

Duurt natuurlijk drogen te lang voor jou, dan kunnen sommige badjassen ook gewoon in de droger. Check wel even het wasvoorschrift, maar ook bij drogen geldt: geen hoge temperaturen om krimpen te voorkomen. En voor iedereen die geen fan is van strijken, is er goed nieuws. Hang je jouw badjas netjes uit na het wassen en drogen dan kan deze na een tijd kreukvrij worden opgeborgen en gedragen.

Bron | Badjasparadijs.nl
Beeld | Getty