Margriet logo
Enthousiasme over grootouderschap delen zonder anderen te kwetsen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Zo uit je enthousiasme over grootouderschap zonder dat anderen zich gekwetst voelen

Zodra je kleinkinderen krijgt, merk je dat je leven hierom begint te draaien. Je wilt elk klein dingetje wat ze doen meemaken en delen met de buitenwereld. Maar in die buitenwereld zijn ook vrouwen die graag oma willen worden, maar dit niet zijn of zullen worden. Het lijntje kan soms dun zijn, want hoe deel jij je enthousiasme zonder een ander te kwetsen?

We vroegen het aan gezins- en relatiecoach Marina van der Wal.

Opa of oma worden is iets wat voor veel mensen op latere leeftijd aan bod komt. De kinderen zijn de deur uit, hebben hun eigen huisje, boompje, beestje en voor jou begint het nadenken over grootouderschap. Dolgelukkig ben je dan ook als je de wens hebt om oma te worden en je eerste kleinkind verwelkomt. Die vreugde deel je het liefst met de hele wereld. Op social media, als je vriendinnen tegenkomt tijdens het doen van boodschappen of tijdens de maandelijkse boekenclub. Maar wat nou als er vrouwen tussen zitten die geen kleinkinderen hebben of krijgen en daardoor gekwetst raken?

Niet zomaar mee vragen

“Het is belangrijk om daar rekening mee te houden,” zegt Marina. “Weet je dat een vriendin of kennis het moeilijk heeft omdat ze moet accepteren dat ze geen oma wordt, dan zou ik adviseren om haar niet ‘zomaar’ mee te vragen naar bijvoorbeeld de dierentuin met jouw kleinkinderen. Je stelt dit voor met de beste bedoelingen, maar dit is voor haar lastig. Zij wil genieten van haar eigen geluk en vind het waarschijnlijk ongemakkelijk om meegevraagd te worden.”

In plaats van vragen of zij mee wil, kun je beter het gesprek aangaan. “Zeg niet: wil je met ons mee? Geef in plaats daarvan aan dat je het lastig vindt om erover te praten, maar wel met haar meeleeft. Vraag hoe je ermee om kunt gaan en wat jij kunt doen om te helpen. Als ze dan aangeeft dat ze graag meegaat, dan kun je haar een volgende keer mee vragen. Maar misschien zegt ze wel iets heel anders of zoekt ze alleen een luisterend oor.”

Let op wat je deelt

Dat je enthousiast bent en je kleinkind graag wil delen met de wereld, snapt iedereen. “Maar dat betekent niet dat het in elk gesprek aan bod moet komen. En ook niet elk bericht op je sociale media hoeft daar om te draaien. Het is een gevoelig onderwerp, maar mensen volgen jou, on- en offline, met een reden. En dat is niet alleen maar om jouw kleinkind te zien, dus houd daar rekening mee. Plaats ook eens een foto van een fietstochtje dat je maakt of een vakantie. Wissel het af, zodat mensen niet constant geconfronteerd worden.”

Daarbij denk je misschien: het is toch mijn pagina en mijn leven? “Dat is ook zo, en je deelt alles uit puur geluk. Dat ziet en snapt iedereen. Maar het gaat ook over de gevoelens van anderen. Jouw blijdschap kan hen kwetsen omdat het misschien inspeelt op een ongezien groot verlies. Wees je dus bewust van de impact die jouw foto’s kunnen hebben. En vergelijk het voor jezelf eens met andere mensen. Hoe vind jij het als iemand van de ene op de andere dag alleen maar gaat plaatsen over kleding of eten? Ook niet leuk waarschijnlijk, want dat is niet waarom je ze in eerste instantie bent gaan volgen.

Ga het gesprek aan

“Twijfel je of het kwetsend is wat je deelt? Vraag het dan. Vraag: is het kwetsend voor jou? Dat is de beste manier om erachter te komen. Zegt iemand dan nee, ook als het misschien wel zo is, dan heb jij aangegeven dat je ermee bezig bent. Dat je signaleert dat je hier misschien te veel mee bezig bent en wel degelijk rekening houdt met iemand.”

Wat daarbij not done is, is volgens Marina het bagatelliseren van het verdriet van de ander. “Zeg niet: ‘het is vermoeiend om elke week op te passen.’ De ander zou willen dat hij of zij kon oppassen en er waarschijnlijk elke slapeloze nacht voor over hebben.”

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden