Margriet logo
Stemmen op een vrouw Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo stem je op 15 maart slim op een vrouw

Op woensdag 15 maart gaan we naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Stem jij op een vrouw? Het is nog hard nodig, zo blijkt uit cijfers van Stem op een Vrouw. Dit wil je erover weten.

Op dit moment is gemiddeld 33 procent van de politici in de Provinciale Staten vrouw, en slechts 27 procent van de Algemeen Bestuurders van de waterschappen. De rest? De meeste van die politici zijn man, wit, 50-plussers en universitair opgeleid, stelt Stem op een Vrouw. De cijfers liegen er dus niet om: er is weinig diversiteit binnen de politiek. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is dat er meer diversiteit ontstaat. Zo blijkt uit onderzoek dat het goed is voor de kwaliteit van de democratie. Uit een ander onderzoek blijkt dat het ook voor meer vertrouwen in de politiek zorgt. En tenslotte blijkt uit dit onderzoek dat wanneer de politiek meer divers is, er ook betere besluiten worden gemaakt. Dat zit zo: zodra er meer verschillende mensen meepraten, wordt er met meer mensen rekening gehouden.

Minder vertrouwen in politiek

Verandert er niks en blijft de politiek zoals deze nu is, dan worden groepen mensen niet gehoord en neemt volgens onderzoek het vertrouwen in de politiek af. Daardoor wordt er ook minder vaak gestemd. Op dit moment bestaat de grootste groep stemmers volgens Stem op een Vrouw uit hogeropgeleide, oudere witte mannen. Het is dus belangrijk om vrouwen te steunen met jouw stem. Maar wie zijn de verkiesbare vrouwen? En hoe stem je slim op een vrouw? Stem op een Vrouw heeft een paar handige tips.

Zo stem je slim op een vrouw

In de Stemhulp heeft Stem op een Vrouw een handig overzicht voor je gemaakt van álle verkiesbare vrouwen, per waterschap en provincie. Hoe kies je slim? We zetten de stappen hieronder voor je op een rij.

  • 1. Kies een partij: Welke partij past bij jou? Verdiep je in de partijen die meedoen en doe eventueel een stemwijzer voor jouw provincie en waterschap.
  • 2. Hoeveel zetels?: Schat in hoeveel zetels de partij van je keuze krijgt. Zoek bijvoorbeeld op de website van je gemeente op hoeveel zetels de partij nu heeft.
  • 3. Stem op een vrouw, lager op de lijst: Schat je dat deze partij bijvoorbeeld vier zetels krijgt? Stem dan op een vrouw vanaf plek vier. Waarom? Stemmen op de eerste vrouw in de lijst zorgt meestal niet voor meer vrouwen in de politiek. Zij staat al zo hoog op de lijst, dat ze het vaak zonder extra stemmen ook wel haalt. Als jouw partij met vier zetels ongeveer even groot blijft, dan wordt het spannend voor ongeveer de kandidaten vanaf plek vier en lager. Die vrouwen kunnen jouw stem goed gebruiken. Als een vrouw die lager op de lijst staat genoeg stemmen krijgt, kan zij namelijk tóch verkozen worden. Zij komt dan dankzij de extra stemmen hoger op de lijst. Via deze tactiek kwamen er bij de vorige verkiezingen 42 extra vrouwen in de Provinciale Staten en 26 extra vrouwen in het waterschap!
Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden