Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Zo schoon je je telefoon op en vind je die ene leuke foto snel terug

Als je net terugkomt van vakantie staat je smartphone waarschijnlijk bomvol selfies, foodfoto’s en andere kiekjes. Hoog tijd om de bezem door je telefoon te halen en hem eens flink op te schonen. Hoe? Nou, zó.

Wat mag blijven, wat mag weg? Vroeger kon je met je camera maar een beperkt aantal foto’s maken. Op een rolletje konden immers slechts zo’n 24 tot 36 foto’s. Dat is tegenwoordig wel anders. Op het geheugen van je mobiele telefoon passen enorm veel foto’s, waardoor je gewoon lekker de hele dag door kunt klikken. Fijn natuurlijk, want er zitten gegarandeerd een aantal mooie kiekjes tussen. Maar je filmrol wordt langzaamaan steeds groter. En het overzicht slechter. Bovendien bereikt je opslag uiteindelijk de limiet. Ga daarom eens in de zoveel tijd door je fotogalerij op je mobiel heen. Selecteer de mooiste beelden en gooi de wazige en dubbele foto’s weg. Wees kritisch, zo voorkom je dat je uiteindelijk nóg vijf dezelfde soort foto’s overhoudt. En daar schiet je niet zo veel mee op.

Handig helpertje
Een handige tool bij het uitzoeken van je foto’s is de app Slidebox, voor iOS- en Android-toestellen, waarbij je je foto’s als op een datingsite sorteert door te swipen: links is verwijderen, rechts behouden. Dubbele foto’s sorteer je met de applicatie Remo Duplicate Photos Remover. Deze app scant de filmrol op je mobiele telefoon, waarna alle dubbele foto’s oppoppen en je ze eenvoudig allemaal tegelijk of één voor één kunt verwijderen. Naast foto’s die exact met elkaar overeenkomen is het mogelijk om foto’s te zoeken die sterk op elkaar lijken. Dat scheelt je in elk geval al heel wat sorteerwerk. Tip: vergeet als je klaar bent niet het mapje ‘verwijderde items’ te legen.

Orde in je fotoslide

Nadat je een selectie hebt gemaakt van de foto’s die je wilt bewaren, kan het helpen om je foto’s overzichtelijk te groeperen. Orden de foto’s in verschillende mappen, voor elke vakantie of bijvoorbeeld elk jaartal een aparte map. Zo kun je alles gemakkelijk terugvinden zonder door je hele galerij te moeten scrollen. Er zijn verschillende manieren om foto’s te filteren. Een daarvan is door middel van de locatie. De foto-apps voor zowel iOS als Android verzamelen foto’s onder andere op basis van de plek waar ze gemaakt zijn. Via de tab ‘albums’ > ‘plaatsen’ vind je een wereldkaart waarop al je bezochte plaatsen staan. Per locatie vind je een mapje. Hieruit kun je eenvoudig selecteren welke foto’s je wilt behouden om ze vervolgens naar een apart album te verplaatsen.

Ook is het mogelijk om op persoon te zoeken. Onder de tab ‘personen’ plaatst je smartphone de gezichten die met elkaar overeenkomen automatisch bij elkaar. Ideaal als je op zoek bent naar foto’s van je geliefde of van je kleinkinderen. Je kunt ook altijd de zoekfunctie gebruiken. Typ zoekwoorden als ‘concerten’, ‘zonsondergang’, ‘strand’ of ‘pasta’ in en de foto’s die voldoen aan de omschrijving komen vanzelf naar boven.

null Beeld

In de Cloud

Voor wie niet zo veel geheugen op zijn smartphone heeft, of niet de hele bups aan afbeeldingen en video’s op zijn filmrol wil hebben staan: je kunt de bestanden op je computer of externe harde schijf zetten of bewaar ze online. Dat scheelt niet alleen ruimte op je mobieltje, het maakt ’m tegelijk weer een stukje sneller. Voor het online bewaren van je foto’s kun je gebruikmaken van de Cloud. Dat is een soort onzichtbare persoonlijke kluis op het internet waar je je bestanden in kunt opslaan en alleen jij toegang daartoe hebt.

Verschillende opties zijn: Google Drive, iCloud (voor Apple) en Dropbox. Je komt hier via de app op je smartphone of via je internetbrowser (drive.google.com, icloud.com of dropbox.com). Bij veel clouddiensten zijn de eerste gigabytes gratis te gebruiken, voor meer opslag betaal je een klein bedrag per maand. Groot voordeel van de Cloud is dat je op elk moment en op alle apparaten – smartphone, computer, laptop of tablet – bij je bestanden kunt.

WhatsApp onder de loep

Om te communiceren met familie en vrienden gebruiken veel mensen een berichtendienst als WhatsApp. Daarop wisselen we heel wat berichten, foto’s, video’s en gifjes uit. Ongemerkt neemt dit behoorlijk wat geheugen in beslag. Wil je ruimte besparen, dan kan het slim zijn om het zogenaamde ‘automatisch uploaden’ uit te schakelen. Dit doe je bij de instellingen van WhatsApp op je telefoon. Klik vervolgens op ‘chats’ en zet het schuifje van ‘Voeg toe aan filmrol’ op grijs. De bestanden blijven nu alleen in de gesprekken van de app staan en worden niet meer naar je filmrol getransporteerd. Als je ruimte vrij wilt maken, kun je ervoor kiezen daar foto’s, video’s en documenten te verwijderen. Ga naar het gesprek, klik op de naam van het contact en vervolgens op media, links en documenten. Selecteer hier je bestanden. Vind je dit te veel gedoe (en je weet zeker dat alles weg kan!) wis dan gewoon de hele chat.

null Beeld

Liever niet live

Voor iPhone-bezitters: met de optie ‘Live Photos’ legt je iPhone automatisch de anderhalve seconde vóór en na het nemen van een foto vast. Hier maakt je toestel vervolgens een korte animatie van paar seconden van, wat leuke momenten kan opleveren. Wees je er wel van bewust dat deze foto’s ongeveer dubbel zo groot zijn als normale foto’s. Voor meer opslagplek zet je de livefunctie dus het best standaard uit en schakel je deze alleen in op specifieke momenten. Zoek op support.apple.com naar ‘Live Photos’ voor informatie over hoe je deze foto’s maakt, effecten toevoegt, deelt en de aan/uit-instellingen aanpast.

Fotoreeks
Kijk ook eens naar de bursts, oftewel fotoreeksen, op je telefoon. Deze vind je in de map ‘bursts’ of herken je aan het stapelicoontje. De burstmodus staat bij iPhones standaard aan en activeer je door de cameraknop ingedrukt te houden. In het scherm zie je een teller lopen, zodra je loslaat stopt het toestel met fotograferen. Uit de reeks wordt automatisch de beste foto, qua scherpte, belichting en helderheid gekozen. Door bij de foto onderaan op ‘selecteer’ te drukken, kun je zelf een keuze maken en de ongewenste foto’s verwijderen. Let op: heb je een toestel dat ouder is dan de iPhone 5S, dan is de burstmodus niet beschikbaar.

Startscherm ordenen

Wist je dat je het startscherm van je iPhone zelf kunt indelen? Bijvoorbeeld door apps op kleur te sorteren, widgets (zoals kalender of nieuwslezer) te gebruiken en de app-­pictogrammen te vervangen door zelfgemaakte pictogrammen. Dit laatste is een ingewikkelder werkje en vergt enige creativiteit. Zoek op YouTube naar ‘home­screen personaliseren’ voor een tutorial. Inspiratie nodig voor je pictogrammen? Kijk dan op Pinterest, onder ‘homescreen layout inspiration’.

null Beeld
Tara BeckGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden