Zo ruim je vuurwerkafval veilig op uit je tuin Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op uit je tuin

Voor velen is het een echte traditie bij oud en nieuw: vuurwerk afsteken. Naast dat het afsteken van vuurwerk luchtvervuiling en bodem- en watervervuiling veroorzaakt, liggen de straten en tuinen op de eerste dag van het nieuwe jaar vol met restanten van het afgestoken vuurwerk. We leggen je uit hoe je dit het beste op kunt ruimen.

Elk jaar veroorzaakt vuurwerk weer een enorme berg afval. En dat ruimt niet iedereen die het heeft afgestoken op. Het komt vaak overal terecht. De straten liggen vol en er belandt soms afval in je tuin. Afval dat voornamelijk bestaat uit papier en karton waarin nog onverbrande chemische stoffen en zware metalen zitten.

Vuurwerk opruimen

Om het milieu te onderhouden is het belangrijk dat alle vuurwerkresten zo snel, maar vooral zo goed mogelijk worden opgeruimd. Zo voorkom je dat er schadelijke stoffen in de bodem en het oppervlaktewater belanden en er plastic achterblijft in de natuur. Bij het opruimen van vuurwerk moet je wel opletten of vuurwerk ongebruikt is of niet. Wanneer vuurwerk goed is afgestoken en er geen brandgevaar is, mag je de verpakking bij het huishoudelijke restafval gooien.

Ongebruikt vuurwerk

Ben je van plan met een bezem door je tuin te gaan en alle vuurwerkrestanten op te ruimen? Pas dan op voor vuurwerk dat niet goed is afgegaan of helemaal niet is gebruikt. Om er zeker van te zijn dat het niet alsnog afgaat, kun je het vuurwerk goed nat maken, het vervolgens in een zak doen en die goed dichtknopen. Zo blijft het vuurwerk vochtig. Deze zak kun je afgeven bij de milieustraat. Trektouwtjes, knalerwten en sterretjes die niet zijn aangestoken, mogen daarentegen ook gewoon bij het restafval.

Wanneer je op straat een grote hoeveelheid niet afgestoken vuurwerk hebt gevonden, van 25 kilo of meer, wordt er verzocht dit af te geven bij de politie of contact op te nemen met de gemeente.

Nieuwjaarsvegen

Om het nieuwe jaar goed te beginnen, en bij te dragen aan het behouden van de natuur, kun je ook meedoen met Nieuwjaarsvegen. Dat doe je heel makkelijk in vier stappen:

  • Regel materialen waarmee je makkelijk kunt opruimen, zoals afvalgrijpers en vuilniszakken.
  • Trommel van te voren al je vrienden, familieleden en buren op (niets fijners dan goed gezelschap) en ga, nadat jullie lekker hebben uitgeslapen, een uurtje met elkaar de tuinen en straten opruimen.
  • Houd het veilig. Als het niet heeft geregent kun je het best een emmer water meenemen om het vuurwerk goed nat te maken. Gebruik daarnaast altijd stevige handschoenen om het vuurwerk op te ruimen.
  • Gooi het afgestoken of ongebruikte vuurwerk weg in de daarvoor bestemde containers en ga daarna lekker binnen opwarmen met een kopje warme chocolademelk.

Bron | Milieu Centraal, Nederland Schoon, Afvalscheidingswijzer

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden