null Beeld

Zo open je een champagnefles zoals het ‘hoort’

Een flinke plop en een hoop gebruis klinken misschien leuk, maar wist je dat champagne en andere mousserende wijnen officieel helemaal niet horen te spuiten? Zo ontkurk je champagne zoals het 'heurt'.

Stap 1: zet de champagne koud

Champagne smaakt het best als-ie koud is. Zet daarom de champagne een paar uur van tevoren in de koelkast, of gebruik een mooie emmer met ijs. Dat ziet er lekker feestelijk uit.

Stap 2: verwijder de folie (niet alles)

Verwijder het verpakkingsmateriaal om de hals en de kurk. Haal niet alles weg, het is voldoende om de kurk en het ijzerdraadje dat de kurk op z'n plek houdt (het zogeheten muselet), bloot te leggen.

Stap 3: draai het ijzerdraadje los

Draai, terwijl je je duim op de kurk houdt, voorzichtig het ijzerdraad los. Haal het ijzeren 'hoedje' helemaal van de kurk af.

Stap 4: ontkurk de fles

Wil je de champagne het liefst gewoon in je glas hebben, houd dan de fles van je lichaam af, bij voorkeur in een hoek van 45 graden (zo kan de champagne niet gaan spuiten). M aak de kurk los door voorzichtig de fles (dus niet de kurk) te draaien. Houd hierbij de kurk met je hand tegen om te voorkomen dat hij los 'plopt'.

Als je bescheiden gesis hoort bij het openen van de champagnefles, heb je het goed gedaan!

In deze video doen ze het nog even voor:

Toch liever knallen?

Wil je 2016 met een knal afsluiten? Koude bubbels spuiten het best, dus zorg ook in dat geval dat je de champagne ruim van tevoren in de koelkast zet. Als je het ijzerdraadje hebt losgemaakt, schud dan eerst even flink met de fles, richt (let op omstanders) en laat de kurk los. Gelukkig nieuwjaar!

Bron | giftcompany.nl, hoedoe.nl

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Meisje geeft de schattigste toast ooit tijdens bruiloft!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden