Margriet logo
Deze namen gaven ouders het meest aan hun dochters in de jaren 70. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo noemden ouders hun kinderen in de jaren 70: staat jouw naam erbij?

Populaire kindernamen veranderen continu. In de tijd van Flower Power en de Dolle Mina’s kregen kinderen heel andere namen dan nu. Dít waren de populairste namen in de jaren zeventig.

In de jaren zeventig veranderde het beeld dat we hebben van opvoeding. Tussen ouders en kinderen kwam de individualisering in opkomst en de opvoeding werd minder streng. Ook ontstond er in deze tijd meer vrijheid: Nederlanders gingen de barricaden op. De Dolle Mina’s streden voor het recht op abortus en geboortebeperking. Je kent vast ‘Baas in eigen buik’ nog wel. Deze leus schreven zij op hun blote buik om te strijden voor abortus.

De populairste namen voor meisjes in de jaren 70

In de periode van 1970 tot en met 1979 was - net zoals in de jaren 60 - de naam Maria het meest populair voor meisjes in Nederland. Deze Hebreeuwse naam staat voor ‘verhevene’ en ‘bitter’. Waarschijnlijk moet je bij deze naam meteen denken aan de Maagd Maria, de moeder van Jezus. Ook jongens kregen deze naam veel, maar dan wel als tweede of derde doopnaam. Pas in 1984 werd deze naam van de troon gestoten. De meest populaire naam in dat jaar was Linda.

In het begin van de jaren zeventig stond - net zoals in de jaren zestig - Johanna op de tweede plek. In 1973 werd Bianca erg populair: die naam stond in dat jaar op de tweede plek. Er werden toen meer dan 2.000 meisjes geboren met deze naam. Bianca is afgeleid van Blanca, een gelatiniseerde naam die ‘de blanke, glanzende’ betekent. De naam Bianca stond niet lang op de tweede plek: in 1974 maakte Johanna een comeback en stond deze naam werd op de tweede plaats. Johanna staat voor ‘God is genadig’.

In het begin van de jaren zeventig stond Monique op de derde plaats van meest populaire namen voor meisjes in Nederland. Deze naam komt van Monica en betekent ‘alleen’ en ‘waarschuwen’. Vlak daarna kwam de naam Sandra op de derde plek. In 1971 werden 2.423 meisjes geboren met deze naam. Sandra komt van de jongensnaam Sander en betekent ‘de beschermer’.

Andere namen die veel gegeven werden in de jaren zeventig (maar niet in de top 3 stonden) zijn Esther, Cornelia, Elisabeth, Anna, Ingrid, Yvonne, Miranda, Saskia, Cindy, Chantal, Wendy, Judith, Patricia, Kim en Marieke. Stond jouw naam er ook bij?

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | 24 Baby, Jongens & Meisjes namen

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden